Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bolånen har blivit billigare

Annons

Räntorna på bolånen sjönk i november. Femårsräntan minskade i snitt 0,22 procentenheter medan räntorna på tvåårslånen och de rörliga räntorna (med max tre månaders bindningstid) föll mindre.

Men räntefesten kan snart vara över. Prognosen är att långivarna kommer att höja dem med i snitt 1,30 procentenheter under de kommande tolv månaderna, enligt Bolånebarometern.

Enligt denna hade SEB de lägsta officiella, rörliga räntorna i november och även de lägsta snitträntor som kunder förhandlat fram. Den femtedel som fått lägst räntor där har lån med snitträntor på 1,09 procent, vilket kan jämföras med Riksbankens styrränta på 0,25 procent.

Swedbank Bolån har de näst lägsta förhandlade rörliga snitträntorna medan SHB/Stadshypotek hamnar trea.

Högst officiella räntor för rörliga lån har Bank 2 och Lånett där räntorna är 7,75 respektive 6,05 procent. Av mer traditionella långivare är Swedbank Bolån dyrast med den officiella räntesatsen 1,55 procent.

När det gäller lån med två års bindningstid har SHB/Stadshypotek de lägsta räntorna, följda av Swedbank Bolån och Nordea.

SEB har den högsta officiella tvåårsräntan med Nordnet och SBAB hack i häl.

Lägsta femårsräntorna har SHB/Stadshypotek medan Skandiabanken och Swedbank Bolån delar andraplatsen. Den dyraste räntan på lån med fem års bindningstid finns hos Bluestep som följs av DNB Nor och SBAB.

Bolånebarometern sammanställs av Comboloan.se.

Hela 92 procent av bolåneföretaget SBAB:s utlåning under november skedde till kortast möjliga bindningstid, tre månader. Den genomsnittliga bindningstiden är nu nere i fem månader, enligt bolagets månadsstatistik över nyutlåningen till privatkunder.

"Bolåntagarna verkar vara orubbade i sin tro på att korta räntor kommer att ligga kvar på låga nivåer ännu ett bra tag framöver och att ränteuppgången blir mild när den väl kommer", skriver Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB, i ett pressmeddelande.