Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boksläpp av Paddal Historia & Historier

Boken Paddal Historia & Historier 1845-2015 presenterades söndagen 19 juni i Paddal.

Många nuvarande och före detta Paddalsbor, släktingar och vänner hade bjudits in till releasen.

Författarna Alf V Johansson och Karin Jadelius berättade att intresset för byns historia började med en väska innehållande original kontrakt från 1850. Genom att läsa husförhörsböcker, domstolsprotokoll, de gamla kontrakten, studera historiska kartor och intervjua personer med anknytning till byn, har det vuxit fram ett underlag som ger en bild av människorna som bott här.

Paddal omfattade tidigare även Sörberga. Information om den första bosättaren här med efterföljande släkt har förmedlats av museiintendent Arne Söderström. Hans farmor, född 1866 växte upp här och bodde sedan kvar i Sörberga fram till sin död. Olof och Britta Kaisa flyttade från Bäck i mitten av 1800-talet och bygger en timrad stuga i Paddal, förmodligen den första “riktiga” bostaden.

Efter att dessa tidiga historiska resor påbörjats har det, enligt Alf och Karin känts givet att fortsätta att uppmärksamma och ta vara på de som bott och bor i byn fram till 2015. Historier från förr och nu berättas och Paddals unika miljö, en del av Höga Kusten, lyfts också fram.

Efter presentationen gavs tillfälle att köpa boken som också kan beställas av författarna. Erika Sjödin, nyss inflyttad till Paddal, underhöll med fin sommarmusik. Det soliga vädret och den öppna inbjudande miljön mot Paddalsviken erbjöd fina möjligheter att i lugn och ro återse tidigare Paddalsbor och knyta nya kontakter.

Besökare

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel