Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boko Haram pekas ut som terrorgrupp

Annons

En ny front öppnas i kampen mot den fruktade islamistiska gruppen Boko Haram i norra Nigeria.

USA stämplar gruppen som en terroristorganisation i likhet med al-Qaida.

Sedan 2009 har den militanta gruppen Boko Haram spridit oro och död i främst norra Nigeria, men även i huvudstaden Abuja och andra delar av Afrikas folkrikaste nation.

Målet för den islamistiska gruppen är bland annat att införa stränga sharialagar, och bland medlen finns riktade attentat mot kristna grupper, universitet och representanter för statsmakten.

Bara den senaste veckan har ett 70-tal civila dödats i attentat och sammandrabbningar, enligt president Goodluck Jonathan. Tusentals har dödats sedan upproret inleddes.

Nigeria får nu stöd av Washington, då USA:s utrikesdepartement har tröttnat på Boko Harams framfart. Organisationen, och gruppen Ansaru som har anknytning till den, har satts upp på den amerikanska terrorlistan. Det innebär att all finansiell hjälp och ekonomiska transaktioner till gruppen förbjuds.

De ökande kontakterna mellan Boko Haram och al-Qaida på den Arabiska halvön är en anledning, säger den republikanske kongressledamoten Patrick Meehan.

EU har inte utpekat Boko Haram som en terrororganisation, även om enskilda unionsmedlemmar som Storbritannien anser att det är en terroristgrupp.

Mer läsning

Annons