Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boken om far och son Hallin

Om ett par veckor släpps boken om tidningsmannen Erik Anund Hallin och hans pappa Erik.
– Jag kände att jag ville lämna något efter mig till mina barn, säger Åsa Backlund, dotter till EA, som han mest kallades.

Annons

Det handlar om ett stycke historia, som om allt går enligt planerna kommer att släppas i bokform den 31 januari, samma dag som EA Hallin skulle ha fyllt 90 år. Det handlar även om ett projekt, som började ta form för ungefär ett år sedan.

– Jag ville att mina barn skulle få veta något om det gamla. Det är ett försök att bevara minnet av min pappa och min farfar, säger Åsa Backlund, som själv valde att utbilda sig till sjukgymnast i stället för att axla far och farfars intresse för tidningsbranschen.

Sammantaget har boken, som är på 144 sidor, skapats av ÖA:s gamle chefredaktör Jerry Erixon, som på vägen har haft hjälp av tidningskollegor i form av Inger Berglund, Olle Boman, Sven Lindblom och Lasse Nordström.

– Det har blivit lite mer omfattande än vad vi först hade tänkt, säger Jerry Erixon och tillägger att det har varit fantastiskt intressant.

Jerry Erixon berättar att det kommer både avslöjanden, dramatik och lustigheter i boken – och han nämner att man på vägen har pratat med kolossalt mycket folk.

– Utan en bred krets får man inte fram något, säger Jerry Erixon och tillägger att författarna har talat med människor ur alla läger.

Åsa Backlund berättar att en del i historien är hennes farfars bakgrund och hans väg in i både tidningsbranschen och politiken.

– Min farfar var en enkel bondpojke från Sidensjö, född i byn Hållen – och inte i Anundsböle – som nog inte ens min pappa EA visste, säger hon och ler om det som nu kommit fram när det har jobbats med boken.

– Och nu har jag förstås varit där och sett huset där han föddes. Det står kvar, trots att det är gammalt, säger hon om sin farfar, som kom in i tidningsbranschen redan 1906 och fyra år sedan valdes in i stadsfullmäktige, som det hette på den tiden.

Jerry Erixon berättar att Erik Hallin måste ha varit en fantastisk perfektionist – och en duktig ekonom.

– Utan honom och sonen EA vete sjutton hur det skulle ha sett ut med Örnsköldsviks Allehanda, säger Jerry Erixon, ortstidningen som köptes av Erik Hallin 1933, eftersom dåvarande ägaren Olle Olson skulle flytta till Stockholm.

1974 såldes familjeföretaget vidare till Sundsvalls Tidning och Erik Anund Hallin var då nöjd med affären.

– När sedan Sundsvalls Tidning gick över i Gefle Dagblads ägo var inte pappa lika nöjd, avslöjar Åsa Backlund och nämner att pappan jobbade kvar till sin 70-årsdag med löftet att ingen skulle lägga sig i det han gjorde.

Till sist kan inte Åsa Backlund låta bli att dela med sig av farfar Erik Hallins motto:

– Glöm aldrig att bocka dig för en ettöring.