Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bok om vandringar i trakten av Björna

Den som vandrar kan få många nya intryck och infall. Eric Bagger från Örnsköldsvik tycks vara en van vandrare. Vandringar som har inspirerat till en bok som närmast hör hemma i fantasy-genren.

Annons

"Vandrare i Vändåt" utspelar sig på 1300-talet och 1500-talet och för all del också om tusen år. Men den allra bästa delen skildrar mer eller mindre nutiden och berättar om författarens och vännen Leif (Wikbergs) vandringar i Vändåt, ett område i trakten av Björna, Örnsköldsviks kommun.

Namnet Bagger förpliktigar. En av huvudpersonerna kallas också för Vildstige, ett namn som är väldigt likt Vidstige från Sagan om ringen-trilogin – och visst hittar man inspiration från denna fantasygigant.

I boken får läsaren hoppa bland tider och vandringar. Här finns också en koppling till den världsbild som målas upp i filmen Vägvisaren. Då talar jag inte om Tarkovskijs mästerverk – som också heter Stalker – eller Kurosawas episka Sibirienskildring utan om den norsksamiska filmen "Vägvisaren" där den samiska pojken försöker att lura iväg medlemmar av det onda folket i en fälla.

I "Vandrare i Vändåt" finns liknande teman – onda folk och spännande vandringar. Här blandas saga och verklighet och vi får följa med till den samiska urbefolkning som en gång i tiden dominerade stora delar av mellersta Norrland. Och bland samiska sägner och egna påhitt hålls historien ihop över sekler.

Eric Bagger är lärare och skolledare. Och boken brinner av just idén att sprida kunskap; här får man lära sig lingvistik, att begreppet noaord har ett polynesiskt ursprung och att Anundsjön 2010 bytte namn till Anundsjösjön på lantmäteriets kartor.

Vi får lära oss att räkna till tio på sanskrit, att det finns 90 arter av tall och att den äldsta svenska är 757 år gammal och växer i Hälsingland. Det finns mycket mer kunskap samlad på de drygt 300 sidorna.

I slutet av romanen finns mycket fina skildringar av vandringar på Vändåtberget i nutid där personer som författaren kallar för Eric och Leif gör sina vandringar och där det natursköna landskapet skildras på ett målande sätt.

Kopplingen mellan nutid, dåtid och framtid är inte lika lätt att följa för oss som inte tror att avlidna personer ger sig ut på vandringar och träffar andra avlidna. Men så går det till i fantasins värld – och detta är ju fantasy.

Annons