Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bok om en storNordingråfamilj

Bok om en stor

Nordingråfamilj

Birgit Öbergs bok "Kära Broder Konrad" lyfter fram en nordingråfamiljs öden med start i 1800-talet och fortsättning ända till våra dagar. Illustrerad med gamla fotografier är boken ett värdefullt dokument om en tid som det snart inte finns många levande kvar som kan berätta om. Men boken bygger framförallt på de brev som Birgit Öbergs svärfar Nils Konrad Öberg fick i sin korrespondens med sina syskon. Trots att syskonen Öberg skingrades över världen var viljan att hålla kontakt stark.

Upprinnelsen till boken var när Birgit Öberg för ett par år sedan skulle städa bland brev och papper. Svärföräldrarnas lilla kartong trodde hon sig kunna avverka snart, men ack vad hon bedrog sig.

Kartongen innehöll de brev hennes svärfar fått från sina syskon när han gjorde sin värnplikt och påbörjade en militär karriär vid kustartilleriet i Vaxholm åren 1916-1926.

Första brevet var avsänt från systern Jenny, då 19 år och elev på småskoleseminariet i Härnösand. Nästa brev i kartongen var från en 17-årig Petrus, den yngste i barnaskaran. I brevet skriver han om arbetet på gården hemma, om det pågående första världskriget, den fruktade spanska sjukan och mycket annat.

Därmed var Birgit fast. Sorteringsarbetet förvandlades till ett bokprojekt. Boken finns nu sedan en månad ute på bokhandelsdiskarna, efter två års forskning om vad som hände familjen Öberg och efterföljande skrivarbete.

Boken är uppdelad i tre delar. Del ett beskriver föräldrarna till Nils Konrad Öbergs och hans syskon. Föräldrarna Martin och Katharina som föddes i Östervalto och Mjällom och levde 1849-1904 respektive 1857-1910.

Fakta har förutom från brev även hämtats ur källor som kyrkoböcker och protokoll från kommunalstämmor. Släktingar och barn som omnämnts i breven har också bidragit med sina minnen.

Makarna gifte sig 1877 och bosatte sig i byn Nyland i Nordingrå. 1885 förvärvade familjen ett hemman i Fernsvik, inte långt från Martins födelseby. Mellan åren 1879 och 1901 födde Katharina tolv barn. Två av barnen, Anna-Maria och Charlotta, dog som mycket små. Kristin blev mentalsjuk och Hilma födde 17 barn och hade mycket att göra. Men med de övriga sju hade Nils Konrad en tät brevkontakt. Det var: John, som blev maskinist på olika fartyg, Greta, lärarinna på Eugeniahemmet i Stockholm, Martin, sågverksarbetare som emigrerade till USA efter att varit strejkbrytare i Ådalen, Anna, tjänarinna och sömmerska i Mjällom, Anna, sömmerska i Mjällom, Jenny, lärarinna i Mo, Rådom och Helgum, Petrus, sjöman på amerikanska fartyg under andra världskriget.

Del två av boken behandlar de brev Nils Konrad fick åren 1916-1926 när han låg i Vaxholm. Många brev finns avbildade i boken. Breven är skrivna med vackra handstilar som man sällan ser i dag.

Bokens tredje del berättar om syskonen Öbergs fortsatta liv efter 1926. Nils Konrad Öberg, som levde mellan åren 1896 och 1974, kom att göra en klassresa från sin fattiga uppväxt i Nordingrå. Han emigrerade till Frankrike och blev till slut vice konsul vid den Svenska ambassaden i Paris. Sonen Jean-Christophe Öberg fortsatte i faderns fotspår och blev ambassadör.

Nils Konrad Öberg glömde aldrig sitt ursprung. I boken återges ett brev från 1970 där han beskriver den dramatiska decembernatten 60 år tidigare då han som 14-åring måste i väg med spark för att hämta medicin till sin döende mamma. Apoteket låg i Skog och i vintermörkret tog han en omväg på sex kilometer och avverkade totalt över fyra mil den natten. Uttröttad kom han tillbaka med medicinen, men det hjälpte inte hans mamma som fick sluta sina dagar.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Nordingråöden.

Birgit Öbergs bok "Kära Broder Konrad" handlar om en Nordingråfamiljs öden vid förra sekelskiftet.

Begravning.

Konrads syster Hilma som fick 17 barn dog 1953 och hennes stora släkt samlades vid hennes begravning.

Militär.

Konrad Öberg som ung militär i början av sin karriär.