Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bojkott kvitto på missnöje i Kuwait

Annons

Parlamentsval, för andra gången i år.

Man kunde tro att Kuwait hade en livaktig demokrati, där valen närmast var ett folknöje. I stället råder väljarapati och de energiska föredrar att samlas till en kraftfull bojkott.

Valet i dag är det femte sedan 2006 - men i praktiken måttligt demokratiskt. Oppositionen har manat till bojkott med hänvisning till att nya vallagar gynnar regeringsvänliga kandidater och uppmuntrar till röstköp.

I går hölls en protestmarsch som enligt arrangörerna var den största i landet hittills, med tiotusentals deltagare. Oppositionen är en disparat samling: islamister, liberaler och populister. Men de är eniga i sitt avvisande av vallagarna, som bland annat gör det svårare att bilda allianser.

Det förra parlamentet upplöstes som ett led i maktkampen mellan valda ledamöter och regeringen som utses av kungahuset Al Sabah. Oppositionen hade då genom sitt agerande i parlamentet lyckats tvinga fram två ministrars avgång.

Men trots kritiken och väljarnas trötthet på val som inte ger förändring syns i dag också andra tendenser. För kvinnor, som fick rösträtt 2005, är det uppfriskande att alls få rösta.

Det är nervkittlande, säger Alia Shuaib, 45-årig universitetslärare, som vittnade om hur allvarligt hon ser på saken: Vi vill ha utbildat folk - de bästa. Vi vill ha legitima och etiska företrädare.

Mer läsning

Annons