Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bohlin: Varje hot måste anmälas

Nästan varje dag kan man läsa allsköns strunt på sociala medier som Facebook eller Twitter.

Allt ifrån allmänt hatiska kommentarer till regelrätta hot. Nu senast är det landstingsrådet i Västernorrland, Erik Lövgren (S), som hotats.

I Facebook-gruppen "Rädda Öviks BB och barnklinik" skriver en namngiven person "Skjut han snälla skjut han" med adress till just Lövgren. Även om kommentaren nu är borttagen så är hotet yttrat.

Erik Lövgren säger:

– Jag har fått beskedet att någon ska skjuta ihjäl mig. Det tycker jag inte är så roligt. Det är polisanmält och även anmält till säkerhetsavdelningen på landstinget.

Läs mer: Dödshot på Facebook mot landstingsrådet Erik Lövgren.

Det är bra att hotet polisanmäls. Även om en eventuell brottsutredning inte skulle leda någon vart så är det viktigt för statistiken att varje hot mot politiker anmäls och registreras. Varje hot som ignoreras är ett hot som inte syns i brottsstatistiken. Och syns det inte att politiker hotas så kommer heller inte resurser att avsättas för att åtgärda det.

Vi har haft den här diskussionen många gånger de senaste åren, men det får räcka nu. Hur upprörd och arg man än blir på politikernas beslut, en debattörs korkade åsikter eller vad det nu må vara så får man inte skriva vad som helst. Särskilt inte direkta hot.

Att säga att Erik Lövgren borde skjutas, att Robert Thunfors i Nätverk Timrå får höra att någon borde rensa upp med en "dubbelpipig kulspruta" eller att Sundsvallspolitikern Elin Nilsson (M) får höra att hon ska "passa sig väldigt noga" är helt uppåt väggarna.

Håller man inte med om de politiska beslut som fattas får man väl engagera sig själv och försöka påverka politiken i en annan riktning.