Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bohlin: Nu är det väl revolution på gång?

Jag har aldrig hyst några revolutionära böjelser. Inte ens i min ungdom.

Ändå har jag fler gånger än jag kan minnas funnit mig själv stå i mörka och rökiga lokaler och skrika: Nu är det väl revolution på gång? Jag tycker att väntan börjar bli lång!

Det är nämligen refrängen i en låt med rockbandet Bob Hund. Det är möjligt att Fredrik Nordin, ordförande för Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) i Sundsvall, är för ung för att bry sig om Bob Hund, men orden ovan skriver han nog under på.

Man kanske inte ens borde reagera över alla tokigheter som ungdomspolitiker ägnar sig åt. Varför inte låta lokala LUF-föreningar diskutera nekrofili och incest på sina möten utan att ge det uppmärksamhet i pressen? Och varför inte låta Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) etablera sig i Västernorrland utan att ge dem onödig uppmärksamhet?

Läs mer: Revolutionärt ungdomsförbund etablerar sig i Västernorrland – "Vill använda så lite våld som möjligt."

Jag pendlar mellan att å ena sidan ignorera dårskapen och att å andra sidan ta det unga människor säger på allvar och bemöta det. Pendeln slog denna gång över i det senare. Det brukar ju sägas att demokratin måste erövras varje dag och av varje generation.

I en artikel på nyhetsplats säger Fredrik Nordin, ordförande för RKU i Sundsvall:

– Vi vill använda så lite våld som möjligt men vi har inga illusioner om att en revolution skulle kunna vara helt oblodig.

För den som blev orolig gjuter dock Nordin snabbt lite olja på vågorna, det lär inte bli någon revolution i närtid utan först "när vi har med oss stora delar av arbetarna."

Pust.

Som tur är, för oss som väl får räknas till revolutionens fiender, så går det trögt med den kommunistiska radikaliseringen av arbetarklassen. Trots att det snart har gått 170 år sedan Karl Marx och Friedrich Engels skrev om hur "kommunismens spöke" drog igenom Europa, och att det nästa år är 100 år sedan Vladimir Lenin och hans bolsjeviker grep makten och upprättade ett proletariatets diktatur i Ryssland, så är det bara en ytterst liten del av arbetarklassen som är beredd att avstå det välstånd som kapitalismen har erbjudit, för att störta den svenska demokratin.

Låt oss citera kommunisternas främste lärofader Karl Marx: "Egenintresset ljuger aldrig." Det ligger alltjämt i arbetarklassens egenintresse att inte låta sig förblindas av de kommunistiska idéer som har fått förödande konsekvenser överallt där de har förverkligats. Många tiotals miljoner människor dog under 1900-talet i kommunistiska lyckoriken som Sovjetunionen, Folkrepubliken Kina och Kambodja.

Som sagt, kanske borde man bara ignorera det faktum att den kommunistiska sekten Kommunistiska partiet – tidigare KPML(r) – har bildat en ungdomssektion i Västernorrland. Kanske skulle man kunna argumentera för att det är oförargligt att ungdomar drömmer om att få odla ett fjunigt skägg, dra en basker på huvudet och att med vapen i hand ta upp kampen för det klasslösa samhället. Men nej, inte oemotsagt. Och inte så länge jag har någonting att säga till om.