Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boehner drar tillbaka Plan B

Annons

Det amerikanska representanthusets republikanske talman John Boehner drog oväntat tillbaka sin Plan B, förslaget till hur budgetstupet ska undvikas, strax före omröstningen på torsdagskvällen. Ansvaret för att USA inte ramlar över stupet har därmed bollats över till Demokraterna.

Representanthusets ledamöter är nu redo att återvända till Washington under juluppehållet om det behövs, säger talmannen John Boehner vid en presskonferens i Washington i dag.

Att hans "plan B" gick på pumpen i kammaren berodde på en missuppfattning om att den skulle ha lett till högre skatter, säger Boehner.

Boehners skatteförslag fick inte tillräckligt många röster för att klara en votering i det republikandominerade representanthuset.

Efter sitt beslut att dra tillbaka sin plan B sade Boehner att det nu var upp till president Barack Obama att få senatens demokratiska majoritet att lösa hur budgetstupet ska undvikas. Samtidigt avslöjade en av hans medarbetare att republikanerna kan återkomma med en ny plan så snart som den 27 december.

Strax innan omröstningen skulle ske avbröts överläggningarna på grund av en plötslig osäkerhet om hur stort stöd förslaget verkligen hade.

Boehner stängde in sig på sitt kansli tillsammans med andra republikaner och senator Rob Portman ombads att försöka övertala sina partikamrater att rösta ja.

Men efter bara en kort stund beslutade Boehner att skrinlägga Plan B. Enligt en av hans rådgivare "saknades några få röster"

Även om skatteförslaget klarat en omröstning i representanthuset hade det aldrig blivit verklighet. Majoritetsledaren i senaten, demokraten Harry Reid, hade redan deklarerat att han inte tänkte ta upp något av innehållet i planen till behandling i senaten.

Vita huset har kallat Boehners försök med Plan B "flera dagars övning i meningslöshet" och Obama har sagt att han skulle ha lagt in sitt veto om den hamnat på hans bord.

Efter den republikanska planens kollaps sade Vita huset att Obama hade gott hopp om att en överenskommelse snart ska vara klar.

Presidenten ska arbeta med kongressen för att få det här gjort och vi hoppas att vi snabbt ska kunna hitta en tvåpartilösning som skyddar medelklassen och vår ekonomi, sade Vita hustalesmannen Jay Carney.

Presidenten hoppas kunna undvika höjda skatter för 98 procent av befolkningen, sade han.

Mer läsning

Annons