Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bodström kvittar ut för advokatjobb

Förre justitieministern Thomas Bodström (S) har kvittat ut sig från riksdagen för att samtidigt tjäna mycket pengar som advokat.

Under senare tid har Thomas Bodström - ordförande i riksdagens justitieutskott - i olika medier sagt att riksdagsuppdraget går i första hand, att han visserligen haft en del frånvaro men att den inte främst gällt rättegångar utan att han "gjort olika partiarbeten".

Men i kvällens Kalla Fakta i TV 4 redovisas en jämförelse mellan Bodströms närvaro i riksdagen och de advokatnotor han lämnat in till olika domstolar runt om i landet.

Under våren 2009 har Bodström kvittat ut sig från 19 av 36 voteringsomgångar i riksdagen. Vid tio av de 19 gångerna hade han uppdrag som advokat, där han tjänade tiotusentals kronor vid sidan av inkomsterna från riksdagen.

Under våren hade alltså Bodström 53 procents voteringsfrånvaro, vilket lägger honom i tio i topp av alla riksdagens 349 ledamöter och i princip är det bara partiledare, gruppledare och språkrör som har större frånvaro, enligt Kalla Fakta.

Dessutom går frånvaron emot partiets regelverk. Där står att "Kvittning tillämpas med stor restriktivitet. Godtagbara skäl för kvittning är politisk medverkan vid utåtriktade arrangemang som bedöms vara politiskt viktigare för partiet än närvaron i riksdagen", enligt Kalla Fakta.

Bodström uppger också att han tvärtom varit mera aktiv än genomsnittsledamoten i fråga om interpellationsdebatter, skriftliga frågor och utskottsnärvaro.

Sven-Erik Österberg (S), gruppledare i riksdagen, säger till TT att det alltid är eftersträvansvärt att votera så mycket som möjligt

Men det är också andra aktiviteter som trycker på. Bodström är väldigt eftertraktad ute i landet på möten och så, inte bara för det som Kalla Fakta tar upp.

Österberg säger att ingenting av det som kommer fram i Kalla Fakta är okänt för honom. Inte heller tycker han att Bodström bryter mot kvittningsreglerna. I möjligaste mån ska reglerna gälla lika för alla ledamöter men samtidigt måste det vägas in att Bodström har så många kontaktytor i samhället.

Bodström är lite speciell, säger Österberg.