Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bodenmördare anses skyldig

Annons

Det finns "övertygade bevisning" om att den 22-åring som åtalats för styckmordet i Boden är skyldig, anser Luleå tingsrätt. Nu ska en rättspsykiatrisk utredning avgöra om han ska få vård eller fängelse.

Domstolen kom fram till beslutet under en överläggning i dag. Den rättspsykiatriska utredningen ska nu ske för att bedöma vad han ska få för straff, om han ska dömas till vård eller till fängelse.

Rätten har gjort en helt riktig bedömning av den situation har han försatt sig i, säger Kenneth Rautio vid Norrbottenspolisen som var spaningsledare i början av utredningen.

Han var aldrig tveksam till att mannen skulle anses skyldig.

Absolut inte. Den tekniska bevisningen är stark.

Utlåtandet om mannens psykiska status ska lämnas in om fyra veckor.

Det är klart att vi är nöjda. Tingsrätten anser ju att det finns övertygande bevisning, säger Ulrika Schönbeck, en av åklagarna, till TT.

Efter att resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen kommit blir det fortsatt rättegång, där parterna ska säga sitt om vad mannen ska få för straff. Först därefter kommer tingsrättens dom, vilket kanske blir först om sju veckor, bedömer Schönbeck.

Men man kan självklart inte tolka det här på annat sätt än att de då kommer att döma honom för mord, säger hon.

Den 20-åriga kvinnan försvann i början av maj, efter att ha varit hemma hos 22-åringen och pluggat. Kroppsdelar hittades sedan i ett ödehus och i skogen i närheten.

Åklagarna har inte kunna säga något om var mordet har skett. Starka bevis har varit en stor blodfläck i mannens bevis, och blodig tejp som hittades i kvinnans hår samt i mannens lägenhet.

Åklagarna anser att straffvärdet för det mannen gjort ligger på livstids fängelse.

Det är ett mycket allvarligt brott, med ett utdraget dödsförlopp. Offret måste känt en starkt dödsångest. Men även hanteringen, med skändning av kroppen genom styckning, ska vägas in i den bedömningen, säger Schönbeck.

Domstolen begär också att mannen fortsatt ska hållas häktad.

Mer läsning

Annons