Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trovärdig spiondeckardebut

/
  • Magnus Montelius romandebut Mannen från Albanien är en märklig bok, spionroman och deckare på samma gång, och det i en ovanligt lyckad blandning.

Det är hösten 1990 och det gamla östblocket håller på att falla isär. I Stockholm faller en man med albanskt pass ner från Erstaterrassen och dör omedelbart.

Annons

Av en slump är en av de första som anländer till platsen journalisten Tobias Meijtens, en drömmare med halvdan akademisk karriär i bagaget och ett stort journalistiskt avslöjande framför sig.

Men några dagar senare har Det Stora Avslöjandet har gått åt skogen och Meijtens behöver tillfälligt flyttas ur skottlinjen. Han får idén att nysta vidare i den döde albanens bakgrund. Till sin hjälp får han Natalie Petrini, en skärpt och målmedveten ung tv-journalist som efter ett avslöjande hamnat i karantän på Meijtens föga glamourösa veckomagasin.

Duons resultat är häpnadsväckande. Den döde är inte den han utgett sig för att vara, fallet från Erstaterrassen är inte vad det ser ut att vara och snart har Tobias Meijtens sitt stora avslöjande och är med stormsteg på väg in i den redaktionella värmen igen. Men när Meijtens och Petrini vill gräva vidare i fallet tar det oförklarligt stopp. Många – från Säpo till de egna cheferna på redaktionen – tycks ha intresse av att inte låta utredningen gå vidare. Men det gör den. Bakåt, till de radikala studentkretsarna i Uppsala under 60-talet och framåt, in i samtidens högsta politiska sfär. Kan det på toppnivå i Sverige finnas en storspion som lyckats undgå upptäckt i över 20 år?

Magnus Montelius romandebut Mannen från Albanien är en märklig bok, spionroman och deckare på samma gång, och det i en ovanligt lyckad blandning. Inget närgånget skildrat våld, inga biljakter – överhuvudtaget väldigt lågt tempo. Ändå oavbrutet spännande med lager på lager av relationer, lojaliteter, svek och dolda agendor där det kalla kriget är ständigt närvarande trots att Europa på ytan håller på att tina upp.

Persongalleriet är väldigt rikt – det är många namn att hålla isär – med den omaka duon Meijtens/Petrini i centrum. De är inga övermänniskor utan får slita hårt för sin framgång. Och ibland räcker inte ens hårt slit. I en genre full av översmarta problemlösare som alltid tar hem den totala segern i slutet känns det här sympatiskt, trovärdigt och - faktiskt - befriande. Mer tack!

Mannen från Albanien

Magnus Montelius

Columbi Publishing

Annons