Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trähus att älska

/
  • Lars Sjöberg är mannen bakom Trä-Akademien i Kramfors, landets kanske främsta utbildning i sitt slag.

Som en motvikt mot rivningsförespråkarnas och grävskopornas härjningar fungerar detta praktfulla bokverk utmärkt.

Annons

Lars Sjöberg och Ingalill Snitt lyfter fram mycket av allt det vackra och funktionella man kan hitta i äldre hus. Här är man långt från gipsskivor, träfiberplattor, lecablock och andra moderna tiders påfund.

Boken är mycket intressant, främst som ett tidsdokument beträffande byggnadstradition under främst 1700- och 1800- talen. Ingalill Snitts bilder är av mycket hög klass och texter och bilder kompletterar varandra på ett utmärkt sätt.

Läsaren får del av ett brinnande personligt engagemang i strävandena att rädda kulturhistoriskt värdefulla byggnader och lyfta fram våra svenska 1700-och 1800- talsmiljöer.

Det enda objektet i Norrland är den före detta EFS-kyrkan i Bollstabruk.

I denna under glansdagarna mycket vackra byggnad från omkring förra sekelskiftet har vandaler fått härja fritt. Alla fönster är krossade och mycket av inredningen har slagits sönder. Nu måste byggnaden iordningställas och tomten städas Kommunen hotar med ett vite på 20 000 kronor om huset inte rustas upp inom åtta månader. Lars Sjöberg har förvärvat kyrkan för att rädda den.

Konsthistorikern och tidigare intendenten vid Nationalmuseum Lars Sjöberg är känd för sina gedigna kunskaper om våra historiska byggnader och för sitt passionerade intresse och vilja att bevara dem. Författarens kärlek till de gamla byggnaderna är så stor att han, för att rädda dem för framtiden, har grävt djupt i den egna plånboken. I boken presenteras nio hus och en kyrka som Sjöberg förvärvat under en period av fyrtio år. Flera av byggnaderna har därigenom räddats från hotet om omedelbar rivning.

Lars Sjöberg är inte bara husräddare. Han medverkade också vid tillkomsten av Träakademien i Kramfors som utbildar kvalificerade möbelsnickare med inriktning mot äldre svenska möbler. Eleverna undervisas också i tapetsering och smide, bildhuggeri, förgyllning och byggnadsvård.

Entusiasten Sjöberg står också bakom IKEA:s satsning på att framställa en kollektion med kopior av äldre originalmöbler, textilier, porslin och kandelabrar från 1700- talet.

Uno Gradin

Nio hus och en kyrka

Svenska interiörer från 1700- och 1800-talen

Lars Sjöberg, Foto Ingalill Snitt

Norstedts

Annons