Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidernas förste och bäste skidtävlare

/
  • Paava Lars Nilsson Tuorda skidade först 460 kilometer över Grönland. Året efter vann han historiens kanske första och definitivt hårdaste skidlopp, Nordenskiöldlopp 1884. Hans tid var 21 timmar och 22 minuter på 22 mil.
  • Den vackra medaljen för segern i Nordenskiöldloppet.
  • Polarfararen Adolf Erik Nordenskiöld ville bevisa att de två skidåkare han sänt ut på Grönland verkligen hade skidat så många mil genom att ordna en skidtävling (den väldiga målningen i Härnösands rådhus är en kopia på Georg von Roséns målning).

Det är snart VM i längdskidåkning i Norge. Vi som älskar skidtävlingar kan som uppladdning fundera över hur allt egentligen började.

Annons

Ett fascinerande och förmodligen entydigt svar kommer från frilansjournalisten och författaren Olle Backman i Örnsköldsvik som med boken "Nordenskiöldsloppet" berättar historien om ett skidlopp som inte bara var tidernas första skidlopp, utan även tidernas tuffaste skidlopp.

Adolf Erik Nordenskiöld var Sveriges och Finlands störste polarfarare och upptäcksresande i arktiska farvatten. I rådhuset i Härnösand hänger en väldig målning av Nordenskiöld på arktisk is med kikaren i högsta hugg. Det är bara en kopia av Georg von Rosens berömda målning (originalet hänger i Nationalmuseum, kopian i Härnösands rådhus är utförd av den på sin tid rätt framgångsrike Härnösandskonstnären Axel Bäckman) men visar att Nordenskiöld var en stor svensk hjälte. Han var ursprungligen från Finland och räknas sålunda även till de allra största finska hjältarna.

Nordenskiölds seglats med Vega, när han seglade runt hela den europeiska och asiatiska kontinenten, blev en oerhörd händelse över hela världen.

Under en Grönlandsexpedition 1883 sänder Nordenskiöld ut två samer, Anders Rassa och Paava Lars Nilsson Tuorda, för att på skidor undersöka om det fanns skog i Grönlands inre.

Det fanns det inte, men istället bevisades skidlöparnas duglighet. De skidade 460 kilometer på 57 timmar.

Detta väckte stort internationellt uppseende och för att ytterligare bevisa bedriften arrangerade Nordenskiöld i april 1884 ett skidlopp på 220 kilometer mellan Jokkmokk och Kvikkjokk, fram och åter.

Detta lopp var troligen det allra första skidloppet. Tävlingen hade 18 deltagare. Deltagarna var samer eller nybyggare. Första pris var 200 kronor, i dagens penningvärde mellan 30 000 och 50 000 kronor.

Först in till Kvikkjokk var Paava Lasse - en av de två från Grönlandsäventyret - och den 51-årige Amma Länta Amulsson. Enligt åkaren som kom trea hade den senare av någon okänd anledning försökt hota Paava Lasse att släppa förbi en vilt spurtande åkare. Men Paava Lasse tog etappriset på 50 kronor.

Efter 18 timmars skidåkning hägrade målet. Bara tre åkare fanns fortfarande med i loppet. Paava Lasse, Länta och Apmut Ahrman. Den senare var same men även nybyggare.

Han gjorde misstaget att försöka stärka sig med en slurk brännvin, "ja blev alldeles slapp" berättade han i en intervju femtio år efteråt.

Efter 20 timmars åkning kom de två arga rivalerna Paava Lasse och Länta in mot mål, sida vid sida.

Länta försökte knäcka Paava Lasse med upprepade attacker. Paava Lasse gav sig dock inte.

Strax före mål tvingades Länta att stanna några sekunder för att justerna sin bindning. Paava Lasse rusade vidare mot mål.

Sluttiden för Paava Lasse blev 21 timmar och 22 minuter. Han var fem sekunder (!) före tvåan Länta.

Paava Lasse var en av de två åkarna som med Grönlandsbedriften ursprungligen hade slagit världen med häpnad. Nu bevisade han med eftertryck att Nordenskiöld inte hade överdrivit om sina skidåkare.

Olle Backman skrev för några år sedan en bra bok om forna cirkusartister. Det här är i ännu högre grad idrottshistoria av bästa sort.

Olle Backman skriver drivet och spänstigt och rör sig obehindrat mellan berättarperspektiven.

Fotnot: Svenska Skidfrämjandet reste på kyrkogården i Jokkmokk 1936 en stor gravvård över Paava Lars Nilsson Tuorda.

Nordenskiöldsloppet

Olle Backman

Nordenskiöld Samfundet i Finland

Mer läsning

Annons