Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolplanschernas underbara värld

/

Skolplanscher väcker minnen, speciellt för dem som gick i skolan på 40- och 50-talet.

Annons

Jens Wahlstedt, författare, folkbildare och biolog, har gett sig ut i landet på skattjakt efter resterna. Hans två första böcker fick samlingsnamnet Skolplanschernas Sverige. De blev en stor framgång och har tryckts i flera upplagor.

Då Jens Wahlstedt är biolog, ville han också göra en bok med speciell inriktning på natur, djur och växter. Det blev en mycket vacker bok, av intresse såväl för de som gick i skolan då, som för dagens barn, som får se bilder från ett Sverige för inte så länge sedan, men ändå så annorlunda.

Bara rester blev kvar, för på 60-talet hamnade planscherna på soptippen, även tryckplåtar och originalbilder, trots att kända konstnärer som Bruno Liljefors och Nils Tirén skapat många av bilderna. Författaren har letat på skolvindar, i bygdemuseer och på hembygdsgårdar. Sverige var faktiskt en världsledande producent av skolplanscher när det begav sig, och det var en kulturskatt som slängdes bort, varken för första eller sista gången.

I denna bok berättar Wahlstedt om den svenska folkskolan, de första hjälpmedlen i dåtidens undervisning och om konstnärerna. Vidare följer kapitel om årstiderna, däggdjuren, växterna, fåglarna, insekter och fiskar, med författarens kommentarer till varje plansch.

Det här boken kan vara en litet annorlunda ”coffe-tablebook” som kan ge givande samtal. Här får du möta den vita Haren som skuttar i Nils Tiréns bild, Räven och anden i Bruno Liljefors tappning och Nils Kreugers Brunte hämtas på söndagsmorgonen. Maj Lindman gjorde en hel serie om årstiderna, bilder som blev mycket populära. Men här finns också en groda i genomskärning, ståndare och pistiller, frukter, bär och löv. Något för varje smakriktning kanske, och mycket för en nostalgiker.

Annons