Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanningen bakom berömda sista ord

/
  • Isadora Duncans sista ord var

"Rubba inte mina cirklar". Det är ett av de berömda sista orden som journalisten och författaren Åke Persson går igenom i "Berömda sista ord".

Annons

Ju berömdare de sista orden är desto mindre troligt att de faktiskt uttalades. Arkimedes blev avbruten när han grubblade på ett geometriskt problem av en romersk soldat men det finns ingen notering om något sista ord hos Plutarchos. Hur och när citatet uppkom är okänt.

Mindre berömda sista ord är däremot mer troliga. Att Billy the Kid sa "Vem är det?" när han backade in i ett mörkt sovrum och sedan sköts av sheriffen Pat Garrett är ganska klarlagt. Många fascineras av legenden Billy the Kid och hans sista ord har inte minskat fascinationen.

"Min älskade son, lev för Tyskland!" uttalades inte muntligt men avslutade det brev som Magda Goebbels skrev till sin son Harald, en son som hon hade i ett första äktenskap. Dagen därpå dödade hon sina sex barn med gift och därefter gick makarna Magda och Joseph Goebbels ut och sköt sig utanför bunkern i Berlin.

Kropparna brändes av några SS-män och några timmar senare intogs bunkern av sovjetiska trupper. Magda Goebbels son Harald Quandt blev en av Västtysklands rikaste män när han fick ärva sin far.

Anne Franks sista notering i sin dagbok innan familjen arresterades och fördes till olika läger handlar om hur jobbigt hon tycker det är med andras förväntningar på henne och att det vore enklare "om det ändå inte fanns några andra människor i världen". Det skrev hon den 1 augusti 1944. Hon avled i tyfus vårvintern 1945 i Bergen-Belsen men det finns inga uppgifter om vad hon sade under sin sista tid.

Det kanske allra mest berömda sista orden var Julius Caesar "Även du, min Brutus!". Han hade fått flera hugg av de sammansvurna och hade kanske klarat sig om han fortsatt kämpa emot. Men när han såg att Marcus Brutus, den av honom älskade sonen till hans älskarinna Servilia, var en av attentatsmännen stelnade han till och yttrade "Även du, min Brutus!" och då höggs han till döds.

Ibland är personen som yttrar sina sista ord helt omedveten om att det är de sista orden. När den världsberömda dansaren Isadora Duncan satte sig i en sportbil med en stilig fransk-italiensk chaufför sa hon "Farväl mina vänner. Jag färdas mot äran".

Hennes sjal trasslade in sig i ett rullande bilhjul och hon stryptes omedelbart.

Möjligen sa hon egentligen "Farväl mina vänner. Jag färdas mot kärleken".

Berömda sista ord och historien bakom dem

Åke Persson

Historiska Media

Mer läsning

Annons