Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksinternaten skildras från insidan

/

De svenska internatskolorna hävdar att de har nolltolerans och att det är förövaren och inte offren som ska förflyttas eller sparkas ut, men det är sällan de kan leva upp till det löftet.

Annons

Det skriver Agnes Hellström i "Att vara utan att synas". En bok om riksinternaten Lundsberg, Sigtuna och Grenna som kom ut precis när den senaste och kanske sista skandalen inträffade på Lundsberg.

Två anställda vid Lundsberg gick till Skolinspektionen i november 2011 och gamla elever trädde fram och berättade om hårresande erfarenheter. Några månader senare polisanmäldes fem killar på Sigtuna för misshandel av en sjätte. För två veckor sedan brändes en pojke med strykjärn av några andra elever på Lundsberg. Skolan stängdes av Skolinspektionen men öppnades igen när Förvaltningsrätten i Stockholm undanröjde stoppet med hänvisning till att Skolinspektionen inte hade rätt att stänga en skola.

Ingen vet vad som sedan händer med den allra äldsta svenska internatskolan. William Olsson startade Lundberg 1896 för att den skulle likna en engelsk internatskola. William Olsson hade själv vuxit upp i England.

Sigtuna hade länge två internatskolor men de slogs ihop till en enda skola 1980. Grenna skola startade 1963 som ett annat slags internat, mer språkinriktat.

Agnes Hellström gick själv på Sigtunaskolan och skriver själv flera gånger i boken om att hon bryter mot en hederskod när hon pratar och skriver för ögon och öron utanför den egna kretsen.

Men i stället har hon skrivit den kanske första kritiska och initierade boken om friskolornas värld. Jan Guillous "Ondskan" var en delvis självbiografisk roman men ligger lite utanför det här.

Agnes Hellströms bok är framför allt ett reportage om riksinternaten men invävd är också en berättelse om henne själv och hennes skoltid på internatskolan i Sigtuna. Det är också framför allt skildringarna från Sigtuna som känns nära och initierade. "Lundsbergsfamiljen" har också en mycket stark sammanhållning. De flesta är övertygade om att kritiken har med avundsjuka att göra och saknar substans i kritiken. De finns också många framgångssagor från Lundsberg.

Den enkla förklaringen till att gamla elever stödjer Lundsberg och säger att det var så bra där är enligt Agnes Hellström att barn inte anser att de farit illa eftersom de tränats att tycka att systemet är bra.

Den första internatskolan att släppa in flickor var Humanistiska läroverket i Sigtuna. Konkurrenten Sigtunaskolan var övertygad om att en blandskola skulle bli början på moralens fullständiga kollaps, skriver Hellström.

Först när Lundsberg ställdes inför ett krav från dåvarande skolministern Olof Palme att skolan måste vara blandad fick flickorna bli elever på skolan. Det var också en ekonomisk nödvändighet eftersom det annars skulle bli allt svårare att attrahera elever. De första flickorna kom till Lundsberg 1968.

Lundsberg har funnits sedan 1896 men nu blir nog inte skolan så mycket äldre. Det är helt och hållet skolans eget fel

Att vara utan att synas. Om riksinternaten Lundsberg, Sigtuna och Grenna

Agnes Hellström

Forum

Mer läsning

Annons