Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personliga fotografier från hjärtat

/
  • Jazzmusikern Jan Allan ger oss sitt femtiotal i ett personligt fotoalbum som blivit boken

Jazzlegendaren, trumpetaren Jan Allan ger oss ett fotoalbum om det femtiotal han levde med turnéer i bilar med kontrabasen på taket eller i en folkabuss utan värmepaket, med sommardäck på norska isvägar.

Annons

Ett personligt fotoalbum. Det är vad jazzlegendaren, trumpetaren Jan Allan har gett oss. Ett fotoalbum om det femtiotal han levde med turnéer i bilar med kontrabasen på taket(!)eller i en folkabuss utan värmepaket, med sommardäck på norska isvägar. Det är mest svart/vita foton. Damer i kappor så långa att alla blir tanter, med handväskan i armvecket – även donnorna som flirtar. På Nalen har Allan fotat mellan inpassen. Han har lagt ifrån sig trumpeten och fångat dansgolvets experter. Genom rökångorna syns brylkrämsvågorna, permanentlockarna, de bara axlarna och de smala slipsarna. Suddiga, fenomenala bilder.

Det är hans personliga tilltal i bilderna som engagerar. Det mest personliga, det mest innerliga, det som kommer rakt från hjärtat är alltid det mest allmängiltiga. Innerst inne är ju alla lika. Någon kan tycka att det blir lite grabbigt. Allan förklarar med fotot av dörren i folkparkslogen som har överskriften fruar: kvinnliga jazzmusiker fanns inte.

Jag har njutit av Allans bilder, drabbats av dem. De förmedlar lukter och toner från en tid som var, en tid av framtidstro och optimism. Det är genomarbetat, från minsta bildtext till pärmarnas insidor som återger EP-omslag.

 

■ Bokrecension

Titel: "Jan Allan minns sitt femtiotal"

Författare: Jan Allan

Förlag: Brombergs

Mer läsning

Annons