Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ord som stjärnor i mörkret

/

Poeterna Anna Mattssons, Urban Anderssons och Tuija Nieminen Kristoferssons nyutkomna diktsamlingar är skrivna med ett starkt personligt tilltal.

Annons

Det är lågmälda dikter som nästan viskande berättar om den egna kroppens skröplighet och ångesten för döden. Rädslor, barndomsminnen, alla som gått bort men också glädjen och tilltron till det lilla livet, kärleken i vardagen, finns med.

De stora förändringarna kommer plötsligt. I Anna Mattssons "Ljusgata" är det den oväntade kärleken till en kvinna på andra sidan jordklotet. För Urban Andersson i diktsamlingen "Den andra natten" handlar det om att komma tillbaka till livet efter en dramatisk hjärtoperation. En liknande näradödenupplevelse som Tuija Nieminen Kristofferson är med om i "Scharlakan". Hon krockar med sin bil och först efter en mycket lång sjukhusvistelse ser hon ljuset igen.

På Anna Mattssons omslagsbild befinner sig två kvinnor i vackert plisserade klänningar på en sandstrand. En ligger ner med armarna utsträckta över huvudet och en står tätt bakom med den liggande kvinnans ansikte som en spegelbild framför sitt eget. Den ena är övertygad om att ord befriar/ ja att de är stjärnor i mörker och konstaterar torrt: nu har jag sett dig/nu kan jag aldrig mer vända om. Den andra, som lider av hemska minnen med våldtäkt och död från krigets Kambodja, lågmält och lite tvekande svarar det är inte svårt att finnas/det svåraste är att bli funnen/och att stanna upp/i den handleden.

Dikterna är som ett viskande, både tröstande och ifrågasättande, samtal mellan två människor om kärlekens villkor. Anna Mattsson är sedan många år delvis bosatt i Kambodja, talar språket flytande och har översatt Pippi Långstrump till khmer och ett urval kambodjanska noveller till svenska.

Urban Andersson är också översättare, främst från norska och danska, och har i många år skrivit litteraturkritik för Svenska Dagbladet. Dessutom har han bott i Härnösand och är nära vän med konstnären Rune Hagberg, som han också tillägnar den inledande dikten "Det är något i oss som väntar".

Hemkommen från sjukhuset efter sin hjärtoperation ligger han i mörkret och lyssnar till de små vardagsljuden: mössen bakom panelen och det inre havets brus och i halvdvalan tänker han på kroppens skröplighet, minns sina döda och hör andetagen bredvid sig. En vårmorgon vänder det. Regnet slår mot fönsterblecket och hjärtat bultar åter i bröstet. Livet återvänder så sakta och ett sju dagar gammalt barnbarn ger extra ljus över tillvaron.

För säkert mer än tjugo år sedan var jag med om ett framträdande av Urban Andersson på ett bibliotek i Sundsvall. Han läste sina dikter med en lågmäld, intensiv röst för en publik, som knappt vågade andas för att kanske i så fall gå miste om något ord. Tillsammans med konstnären Anders Lidén hade han gjort ett grafiskt blad, vilket ingick i ett landstingsprojekt där poet mötte konstnär. En fågel störtar ner i bilden och under finns den handskrivna dikten om att lägga örat mot marken och viska sin dröm.

Det var en stor upplevelse att lyssna till dessa båda, som talade om dikten och konsten på ett så innerligt och samtidigt passionerat sätt. Lika starkt känns det att läsa de nyskrivna dikterna i "Den andra natten".

Tuija Nieminen Kristofersson har konstnären Annika Ekdahls scharlakansröda gobeläng Anatomisk plansch över en ängel, som omslag till sin diktsamling. Hon hade änglavakt den där dagen då hon krockade med en mötande bil. I dikten zoomar hon in olycksplatsen dikeskanten med kala sälgkvistar/ i ett oberört tillstånd och lukten av bromsspår, oljefläckar, asfalt på livets väg.

Tuija Nieminen Kristofersson har sina rötter i finska Österbotten.

I sjukhussängens feberhetta minns hon ljusa somrar hos mormodern på landet. Tanken på kvinnorna i släkten, mormor, mamma och dotter, som bildar ett starkt släktled, knäpper in i varandra, ger slutligen kraften att komma tillbaka till livet. Även om kroppen känns lika ihoptråcklad som omslagsbildens gobelängängel.

BÖCKER

Ljusgata Den andra natten Scharlakanen

Anna Mattsson

W&W

Urban Andersson

Norstedts

Tuija Nieminen Kristofersson

Albert Bonniers Förlag

Karin Lundqvist

Mer läsning

Annons