Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möjligt mord skapar spänning i Nessers senaste bok

/
  • Över 30 böcker har han skrivit, Håkan Nesser. I intervjuer har han sagt att Eugen Kallman är hans sista, men det vore ju synd.

BOK: Han är ju så bra på att skildra stämningar, Nesser.
Det vintermörka samhället, någonstans i Sverige.
Högstadieskolan med egocentriska tonåringar som samtidigt är flockdjur, lärarkollegorna som distanserar sig och bildar allianser. Och familjen där tystnaden skapar murar och spänningar.

Annons

Men det är ett möjligt mord är det som driver historien framåt.

Berättelsen tar sin början 1995. Läraren Leon Berger kapar förtöjningarna och lämnar Stockholm. Han fru och dotter har omkommit i en olycka och han har själv förlorat lusten att leva vidare.

Av en slump hamnar han i den mindre orten K ungefär 6 timmar norröver från huvudstaden. Eftersom centralorten i regionen börjar på Ö frestas jag att tänka Jämtland, men det spelar ju ingen roll. Nesser rör sig med fiktiva städer, kanske för att slippa göra avbön för att fiktionen inte stämmer helt med fakta, eller för att fiktionen allt för mycket liknar verkligheten - vilket inte är ovanligt i deckare som utspelar sig på existerande orter.

Och den fiktiva orten K har han ju med i Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö med flera romaner. Den har väl lånat drag av författarens uppväxtort Kumla, men livet är sig likt på många mindre orter.

Nesser är en mästare på att bygga upp spänning med sin stillsamma och stringenta prosa. Boken har fyra berättare med egna röster och olika perspektiv - niondeklassaren Andrea är ung och sökande, kuratorn Ludmilla är novembertrött och less på sitt äktenskap, matteläraren och ensamvargen Igor är sakligt iakttagande... och så Leon Berger - han som flyr sorgen och Stockholm och efterträder Eugen Kallmann, läraren som hittades död några månader tidigare.

Frågan är om det där dödsfallet verkligen var en olyckshändelse? Kollegorna på högstadieskolan hittar Kallmanns dagböcker i hans skrivbordslådor, och börjar klura på mysteriet. Sedan mördas en elev, och okända ritar hakkors samt sprider främlingsfientliga budskap på skolan.

När runt hundra sidor återstår av boken dyker oron upp - ska Nesser lyckas knyta ihop säcken på ett bra sätt? Det är inte ovanligt att riktigt spännande upplägg slutar i halvdana magplask.

Men när Nesser berättar så håller historien ända in i mål – härligt när god läsning samtidigt är så spännande.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

SKÖNLITTERATUR

Eugen Kallmans ögon

Håkan Nesser

Albert Bonniers förlag

Mer läsning

Annons