Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En varm berättelse om längtan

/

Susanne Holmlund har läst Bo R Holmbergs barnbok om Siri som bor varannan vecka hos mamma och varannan hos pappa. Ett scenario som många känner igen sig i.

Annons

Sju tusen steg

Bo R Holmberg

Rabén & Sjögren

6–9 år

Det är sjutusen steg mellan mammas och pappas hus. Mellan det grå huset där mamma, pappa och Siri bodde tillsammans tills för något år sedan, och det gula där mamma bor nu.

Siri bor i båda husen: varannan vecka hos pappa och varannan hos mamma. När hon bor hos mamma får hon inte springa hos pappa och vice versa, inte ens gå till kompisarna som bor i husen intill. Det har de vuxna bestämt.

Men Björn kan Siri inte låta bli att träffa, så hon smiter iväg till honom fast hon ska vara hos pappa. Till och med den mörka läskiga kvällsskogen står hon ut med för att få träffa honom.

När hon är utanför sitt andra hus, mammas och hennes, tittar hon i smyg in genom fönstret. Där i vardagsrummet, där allt ser ut precis som det brukar, sitter en främmande man med mustasch.

Fast berättelsen inte är skriven i jagform är läsaren tydligt inuti Siri; tänker hennes tankar om världen och de vuxna, känner hennes känslor.

Det är en talande scen: barnet utanför, och därinne ett mammaliv dit Siri inte hör, och där en främling nu tagit plats i det hem som är hennes och som är så viktigt för ett barns tillhörighet, medan hon själv står utanför och fryser i mörkret. Plötsligt är man själv sju år igen och känner starkt vilken chock det är, hur overkligt det är, hur åsidosatt Siri känner sig.

Medan skolan pågår, julen passerar och vardagen tuffar på för Siri försöker hon ta reda på vem han är. Tryggheten söker hon hos pappa - men inte heller hos honom får hon vara när hon vill. Som tur är finns mormor och morfar, och farfar som hon är ute i skogen med. Och Björn förstås, som hon blir ihop med på det sätt man är ihop när man går i lågstadiet. Hennes liv saknar inte trygghet och tillhörigheter.

Det är en trovärdig, varm och träffsäker bok om ett barn som försöker hantera en dubbeltillvaro som de vuxna skapat efter sina behov och regler efter vad som passar dem. Utan sentimentalitet, med ett enkelt språk och på barns vis klargörs det hur det kan svida i ett litet barnahjärta som måste vara utan någon hon längtar efter.

Det finns nog många, många barn i Sverige i dag som känner igen sig i Siri. Och inte minst finns många föräldrar som borde läsa den här boken - som en tolk för hur barn kan känna det när barnen själva inte har alla orden.

Mer läsning

Annons