Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vacker kärlekshistoria som berör

/
  • Livets härlighet av Michael Kumpfmüller är en roman om den svårt tbc-sjuke Franz Kafkas kärlekshistoria med Dora Diamant under hans sista levnadsår.
  • Dora Diamant vårdade och älskade Franz Kafka 1923 i Berlin. Dora Diamants passfoto.

Det vimlar av romaner vars huvudpersoner är författare. Författare som varit levande människor, men nu är avlidna berömdheter. Greppet torde vara lyckosamt eftersom genren är så stor.

Annons

Elakt kan man tänka: blir man inte berömd med hjälp av egen fantasi får man åka snålskjuts på andras. I ärlighetens namn bör det tilläggas att det inte enbart gäller litteratur. Även filmen utnyttjar publikens sug efter att komma så kallade kändisar inpå livet, politiker och artister blir fiktiva huvudroller i mer eller mindre sanna versioner. Det är inget nytt fenomen, men inte desto mindre bedrägligt. Som läsare eller biobesökare är det lätt att ta till sig en bra berättelse, ofta lättare än en kanhända både tung och faktaspäckad biografi.

Den moraliska frågan är hur trogen originalet man borde vara, hur mycket får man lägga till och dra ifrån? Säkrast är att gå riktigt långt tillbaka, Roms kejsare eller målare från 1600-talet har knappast några anförvanter som kan protestera. Men då är det inte längre en garanterad storsäljare, dagens publik är inte lika bevandrad i historia som en generation tidigare. För att generera stora summor pengar måste det handla om namn som ligger långt ut på mångas tungspetsar: som Mozart, Hemingway eller Monica Zetterlund.

Därmed inte sagt att allt som baseras på en sann historia är dåligt eller fel. Tvärtom. Jag vill bara påminna om att det inte är de sanna versionerna, verkligheten har långt många fler vinklar och perspektiv än någon roman eller film klarar av att återge. Och med allt det i bakhuvudet har jag läst och fängslats av Livets härlighet av Michael Kumpfmüller. Det är en roman om Franz Kafkas sista år, om hans och Dora Diamants kärlekshistoria i skuggan av Kafkas tilltagande, handikappande och småningom galopperande tbc. Kumpfmüller skildrar de älskande med sådan respekt och vördnad att man som läsare närmast blir andäktig. Författaren i sängen kan knappast prata på grund av smärtan i struphuvudet, tuberkulosen har även satt sig där. Den vårdande och älskande Dora inte heller, på grund av klumpen i halsen, sorgen hon inte låter visa, kärleken som hon vet är utmätt i tid.

Författaren bakom bokstäverna, han som fantiserat ihop huvudpersonernas liv utifrån Kafkas sista noveller, brev och dagboksanteckningar, berättar i korta meningar. Återhållna beskrivningar av små vardagligheter som hur brödet känns i munnen på den som har ont, hur huden på handens insida vibrerar av hetta efter beröring. Året är 1923, i Berlin. Inflationen i Tyskland gör pengar värdelösa, en limpa kostar en miljon. Båda är judar, båda känner det som nalkas men kan fortfarande inte ana vidden av katastrofen. De är mitt inne i sin egen.

Det var länge sedan jag blev så berörd. Kärleken mellan Dora och Franz går att ta på, den är vacker och den gör ont. Och den känns – sann.

BÖCKER

Livets härlighet

Michael Kumpfmüller

Översättning, Lars W Freij

Norstedts

Maria Hamberg

Mer läsning

Annons