Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bildmakares många bilder

/
  • I

Jan Lööf var 22 år när han ritade sin första serie. I dag är han 72 år och har på femtio år gjort så många serier, barnböcker och bilder att det skulle krävas en hel biblioteksvägg att rymma hans samlade verk.

Annons

För ett par år sedan kom "Jan Lööfs serier" i tre volymer. Hans gamla serie Felix från 1970-talet kommer ut i av honom själv färglagda nyutgåvor. Göteborgs Konstmuseum visade 2011 den stora utställningen "Jan Lööf - Bildmakaren".

"Bildbok" presenterar hela Jan Lööfs gärning som bildskapare. Han kommenterar själv många av bilderna. Den lilla vackra boken innehåller alla former av bilder, från skisser till färdiga bilder. Det är ett stort nöje att bläddra i boken. Det blir många skratt. Knappast några flabb. Jan Lööf har aldrig varit en enkel underhållare. Men han underhåller utan att ens försöka underhålla. Han bara ritar det han tycker är roligt. Dessutom är han en mästare på att rita mekaniska saker, inte minst bilar, flygplan och rymdraketer.

Hans kanske främsta verk var "Skrotnisse och hans vänner". Teveserien från 1985 med dockor designade efter Jan Lööfs teckningar.

Andra skulle kanske säga böckerna om Pelle, pojken som träffar lokförare och bagaren Frasse. Det var Jan Lööf själv som spelade Frasse i den kultförklarade teveserien "Tårtan på 1970-talet.

Eller Matilda från "Matildas katter". Eller ABC-boken. Eller serier som Felix, Bellman och Ville.

BÖCKER

Jan Lööf Bildbok

Bonnier Carlsen

Mer läsning

Annons