Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den fascinerande Kerstin Thorvall

/
  • Kerstin Thorvall i Sollefteå 1998. Några år tidigare hade hon skrivit den självbiografiska romanen
  • Kerstin Thorvall tyckte om att vara tillbaka i sin barndoms Sollefteå. Hon skrev romanen

"Jag är övertygad om att jag kommer att dö före den tredje september då min roman "Det mest förbjudna" kommer ut. Det är nämligen dödsstraff på att skriva en bok som den här. En snäll flicka får inte vara stygg mot sin mor.

Annons

BÖCKER

Kerstin Thorvall gav en intervju med Dagens Nyheter några dagar före utgivningen av den kanske mest skandalomsusade svenska romanen i modern tid. Jan Myrdals självbiografiska böcker om sin barndom och mamman Alva Myrdal fick inte samma reaktion. Skillnaden tycks ha varit att det är mindre kontroversiellt att en son skriver elakt om sin mor än att en dotter gör det.

Beata Arnborgs biografi "Kerstin Thorvall. Uppror i skärt och svart" berättar om en mycket konstnärligt begåvad person som inte lämnade någon oberörd.

Den mentalsjuke Åke Thorvall lyckades gifta sig med Thora Christiansson, trots att det då var i lag förbjudet för mentalsjuka att gifta sig. I romanen "När man skjuter arbetare..." skildrar Kerstin Thorvall bröllopsnatten som en våldtäkt.

1931 fick Åke Thorvall tjänst som adjunkt i tyska, engelska och franska vid samrealskolan i Sollefteå. Ett par veckor efter att de flyttat in i en våning på Storgatan i Sollefteå inträffade Ådalen 31 när fem personer sköts till döds av inkallad militär från Sollefteå.

Åke Thorvall blev maniskt psykotisk efter händelsen. Han var dessutom pacifist och led av man i militärstaden Sollefteå vid den här tiden öppet beundrade Nazityskland.

Pappan dog efter några år och änkan Thora och dottern Kerstin flyttade till Eskilstuna. Kerstin Thorvall var ensam och ganska olycklig under tonåren. Efter studier i Uppsala kom hon in på Anders Beckmans skola och blev modetecknare. När hon for till Paris fick hon direkt göra modeteckningar för en fransk modetidning. Det var också vid den här tiden som hon började skriva.

Hon gifte sig, fick tre barn, blev framgångsrik modetecknare i svenska tidningar. Hon fick alltmer problem med ångest och oro.

Så småningom skrev hon ungdomsböcker och diktsamlingar.

1975 kom romanen "Det mest förbjudna" som handlade om flerbarnsmamman Anna, neurotisk, egocentrisk, flitig, kättjefull och elak mot sin mor. Anna var Kerstin Thorvall själv. Hennes egen mor hade försökt hjälpa sin psykiskt labila dotter. Kerstin Thorvalls son Hans beskriver romanen "som en katastrof för mormor. Hon åldrades tio år på kort tid".

Beata Arnborg konstaterat att läsarna snart fyra decennier senare blivit vana vid romaner med berättelser hämtade ur det verkliga livet.

Den åldrade Kerstin Thorvall hade svårigheter att gå och behövde hjälp. Men när hon fick Ivar Lo-Johanssons personliga pris 2004 var den mest utskällda författaren på 1970-talet trettio år senare en av de mest hyllade.

Kerstin Thorvall blev heller aldrig övergiven av något av sina tre barn. Astrid Lindgren var något av en vicemamma för Kerstin Thorvall. När Astrid Lindgren dog 2002 kunde Kerstin Thorvall inte gå på begravningen, hon hade ingen följeslagare.

Hennes sista bok "Upptäckten" var fylld av tillbakablickar och ånger. Hon hade då skrivit 68 böcker.

Beata Arnborg har skrivit en mycket bra biografi om Kerstin Thorvall.

Kerstin Thorvall var en ångestfylld personlighet men framför allt var hon en stor författare.

BÖCKER

Kerstin Thorvall. Uppror i skärt och svart

Beata Arnborg

Biografi

Atlantis

Mer läsning

Annons