Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De värsta katastroferna

/
  • Den första stora kärnkraftskatastrofen inträffade i Tjernobyl. Sarkofagen över reaktor 4.
  • Sverige drabbades hårt av Estonias förlisning 1994. Kransnedläggning vid Estoniakorset vid Ersta kyrka vid 15-årsminnet.

Det var 5000 till 8000 människor som dog..eller var det 16 000 till 20 000 människor som dog?

Annons

Ingen vet hur många människor som dog vid giftkatastrofen i Bhopal i Indien 1984. Inte ens begravningsentreprenörerna eller likbrännarna visste hur många döda det var. Antalet döda i slumkvarteret i Kali var så överväldigande. Katastrofen i Bhopal är en av katastroferna som historikern och författaren Rasmus Dahlberg berättar om i boken "Katastrofer under 100 år". Det finns förstås mer heltäckande böcker om alla de här katastroferna men det här är en utmärkt och koncentrerad genomgång.

Bhopalkatastrofen var en olycka som bara väntade på att inträffa. Säkerheten på fabriken var så dålig att det inte ens behövdes någon mänsklig faktor, några slumpmässiga fel som ledde till andra fel.

De amerikanska företaget Union Carbide höll på att lägga ner fabriken som gjorde insektsgifter. Men det fanns fortfarande 40 ton MIC i tre lagringstankar. MIC var natriumtiosulfat, en typ av fixeringsvätska.

Det slarvades oerhört med säkerheten och ingen ansvarig chef ingrep. Fabrikens säkerhetssystem stängdes också av med motiveringen att fabriken inte längre var aktiv.

Men giftet var lika giftigt ändå. Tankarna släppte ut ett dödande gasmoln. Tusentals människor dog av den frätande gasen. Barnen var särskilt utsatta. De andades in största mängden gas eftersom gasen kröp längs marken. De skadliga ämnena gick ner i marken och många barn föds än i dag med genetiska mutationer och missbildningar. En förlikning mellan Indien och Union Carbide innebar att företaget betalade ut en halv miljard dollar i ersättning för skadorna.

VD:n för Union Carbide gick under jorden och hittades först 2002. Han bodde i en fashionabel förort utanför New York. USA vägrade lämna ut honom till Indien med motivationen att bevisen mot honom var för svaga.

En av de största katastroferna hände 2010 med oljekatastrofen i Mexikanska golfen.

I februari 2013 stod BP inför lokala ersättningskrav på över 30 miljarder dollar, motsvarande 210 miljarder svenska kronor.

Men den allra dyraste katastrofen är kärnkraftskatastrofen i Fukushima. Enligt ett japanskt forsknings- och teknikinstitut blir kostnaden för saneringen mellan 200 miljarder och 375 miljarder kronor. Osäkerheten är stor.

Den största kärnkraftskatastrofen dessförinnan var den i Tjernobyl 1986. Den sista reaktorn i Tjernobyl stängdes år 2000. Betongsarkofagen omkring reaktor 4 är fallfärdig. En internationell fond bekostar en mer permanent sarkofag som ska innesluta strålningen under de kommande 100 åren.

Kärnkraftskatastrofer varar alltid längst med den långa halveringstiden på radioaktiva ämnen.

Katastrofer under 100 år

Rasmus Dahlberg

Historiska Media

Mer läsning

Annons