Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bitande satir när Zelda tar utrymme

/

Lina Neidestam är en av de numera ganska många svenska serieskaparna som använder serieformen för att visa hur samhället ofta fortfarande fungerar på männens villkor.

Annons

Därmed inte sagt att Lina Neidestam är en allvarlig samhällskritiker. Hon är tvärtom en av de mest roliga svenska serieskaparna just nu.

Det finns visserligen fler roliga och skickliga svenska serieskapare än någonsin - och en majoritet är kvinnor - men de tar inte utrymme för varandra om de heter Emma Hamberg, Anneli Furmark, Coco Moodysson, Sara Granér, Åsa Grennvall, Nina Hemmingsson, Nanna Johansson, Simon Gärdenfors och Mats Jonsson, för att nämna några namn.

Lina Neidestam rör sig hejdlöst mellan det vulgära och burleska och den bitande satiren. Huvudpersonen Zelda har ett större umgängesnät och är mer social än Rocky, Martin Kellermanns alter ego, men är ganska lik som typ.

– Mina osunda förälskelser i fiktiva män avlöser varandra" säger Zelda till kompisen.

– "Men sedan jag blev ihop med Cesar behöver jag inga destruktiva substitut längre".

– För att han suger livslust som en vampyr, har impulskontroll som en varulv och kvinnosyn som en tantsnusk-sadist? frågar kompisen.

– Verkligheten överträffar dikten, svarar Zelda

Lina Neidestam är en mycket skicklig tecknare. Kanske nästan lite för skicklig för att vara riktigt konstnärlig intressant men å andra sidan funkar teckningarna mycket bra till replikerna.

Zelda vs. Patriarkatet

Lina Neidenstam

Kartago Förlag

Mer läsning

Annons