Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnens favoriter jubilerar

/

Jubilarerna duggar tätt under 2014. Tre av dem har haft ett mycket stort inflytande på barnageneration efter barnageneration. Vi tipsar om här om några böcker av Britt G Hallqvist, Alice Tegnér och Tove Jansson som kommit i nya upplagor.

Annons

Hon översatte Goethes monumentala "Faust"-dramer och TS Eliots "De knepiga katternas bok", samarbetade med Alf Sjöberg och Ingmar Bergman och skrev ett otal kända psalmer.

Det lediga språket, rytmen och den humoristiska stilen fanns närvarande i det mesta hon gjorde. När Britt G Hallqvists 100-årsjubileum firas i år lyfter förlaget Bonnier Carlsen fram hennes texter och visor skrivna för barn. I "Små saker" finns bland annat visklassikern "Var bor du lilla råtta..." och andra älskade ramsor riktade till en ung publik. Illustrationerna i boken är gjorda av bland andra Eva Eriksson, Kristina Digman och Mati Lepp.

Sara Ullberg/TT

Konstnären, illustratören och författaren Tove Janssons livsverk uttrycker en filosofi och inställning till livet som fortfarande slår an hos såväl gammal som ung. I år skulle hon ha fyllt hundra år vilket uppmärksammas i en stor utställning på Ateneum i Helsingfors men också i den svenska bokutgivningen. Bland nyutgåvorna finns två av hennes mesta klassiker: "Vem ska trösta knyttet?" och "Hur gick det sen?" - båda bilderböcker för alla generationer i evinnerlig tid.

För vem har inte någon gång varit ett räddhågset och darrande litet pyre, helt ensam i träsket?

Erika Josefsson/TT

Med "Bä bä vita lamm", "Ekorrn satt i granen" och "Mors lilla Olle" på repertoaren gör Alice Tegnér obestridligen skäl för epitetet "de svenska barnvisornas moder". Lagom till 150-årsjubileet ges boken "Blåsippor, videungar och sockerbagare" ut med ett urval av visorna, illustrerade av Elsa Beskow.

Men Alice Tegnér skrev inte bara barnvisor; under jubileumsåret framförs också violinsonater, körverk och romanser som denna mångbegåvade kompositör har skapat. Genom hela hennes musikaliska karriär löpte kärleken till pappa Eduard, som tidigt gjorde musiken till lek och ett glädjefyllt sätt att kommunicera för henne.

Sara Ullberg/TT

Mer läsning

Annons