Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bobbys styvpappa släppt ur fängelset

Annons

Sex år efter att han misshandlade sin styvson till döds har tioårige Bobbys styvpappa släppts fri.

Det är så svensk lagstiftning ser ut, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi. Alla som döms till fängelse och får ett lite längre straff blir frisläppta efter två tredjedelar, säger Sarnecki till TT.

Bobbys öde berörde hela landet. Under en månads tid utsattes han för elstötar, tvingades ligga naken i snö och misshandlades grovt. Till sist dumpade föräldrarna hans kropp i en sjö.

Styvpappan dömdes, tillsammans med Bobbys mamma, i juni 2006 till tio års fängelse för bland annat grovt vållande till annans död. Båda föräldrarna är nu villkorligt frigivna, skriver Aftonbladet. Modern frigavs i somras.

Men att Bobbys föräldrar släpptes när de hade avtjänat två tredjedelar av sitt straff är inget konstigt alls, enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Det är ett fruktansvärt vidrigt brott. Men sannolikheten att de här människorna ska göra sig skyldiga till ett nytt mycket grovt brott är, som jag ser det, liten.

Det var redan den 15 oktober i år som Bobbys mamma och styvpappa blev villkorligt frigivna, uppger P 4 Jönköping.

Mamman lämnade Hinsebergsfängelset redan under sommaren och har sedan dess bott på ett familjehem i södra Sverige, skriver Aftonbladet.

Man släpps inte bara vind för våg, man blir under övervakning av kriminalvården. Det är det som är villkorlig frigivning, säger Jerzy Sarnecki

Mamman och styvpappan dömdes till tio års fängelse för bland annat grovt vållande till annans död. Enligt Jerzy Sarnecki finns det två undantag i svensk lagstiftning där påföljden är obestämd, livstids fängelse och rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Det gick inte att styrka att de ville döda pojken, bara att de visade en oerhörd oaktsamhet, säger Jerzy Sarnecki. Hade domstolen bedömt att de hade för avsikt att döda pojken, då är det mord och då kunde de ha fått livstids fängelse. Och då skulle de inte ha varit ute på lång, lång tid.

Mer läsning

Annons