Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Xilai slår tillbaka

Annons

Den vanärade toppolitikern Bo Xilai, som åtalats för korruption, mutbrott och maktmissbruk, nekade i dag till mutbrott i rätten. I stället gick han hårt åt en fastighetsmagnat som han kallade korrupt och "en galen hund".

Bo Xilai nekar vid rättegången i Jinan till båda åtalspunkterna om mutbrott. Rättegången kommer att återupptas på fredag morgon lokal tid.

Bo har anklagats för att ha tagit emot motsvarande drygt 23 miljoner kronor från företagare, bland annat Tang Xiaolin som är chef för det Honkongbaserade exportbolaget Dalian International Development. Men Bo säger att han inte tagit emot några mutor från Tang Xiaolin, skriver Reuters med hänvisning till uppgifter från domstolen som publiceras på en kinesisk mikroblogg.

I sin försvarsplädering valde Bo att gå på offensiven och angripa Tang Xiaolin.

Tang, som var fastighetsutvecklare i Dalian under tiden Bo Xilai var borgmästare i staden och som fick flera lukrativa byggnadsprojekt godkända av Bo, beskrevs av Bo Xilai som en "korrumperad man och bedragare" och "en galen hund".

Bo Xilai sade även att bevisen mot honom själv var "indicier" och att han enbart agerat som en tjänsteman med Dalians bästa i åtanke, enligt domstolsprotokollet.

Efter sitt nekande förklarade Bo Xilai ett tidigare erkännande:

Jag erkände mot min vilja under tidigare förhör och sade att jag var beredd att acceptera mitt rättsliga ansvar. Då kände jag inte till detaljerna i detta fall, jag var helt tom i huvudet, sade Bo Xilai som svar på anklagelserna.

Bland bevismaterialet mot Bo Xilai fanns ett vittnesmål från hans fru, Gu Kailai, i vilket hon erkänner att hon fört hundratusentals yuan och tiotusentals dollar ut ur Kina då hon besökt parets son Bo Guagua i England. Pengarna ska hon ha tagit från parets gemensamma kassaskåp.

Enligt domstolsprotokollet ska Bo Xilai ha avfärdat sin frus vittnesmål som "komiskt och skrattretande" och hävdat att det inte på något sätt bevisats att han mottagit mutor. Dessutom påstod Bo att Gu Kailais egna personliga förmögenhet "vida översteg" de summor hon nämnt och att hon därför inte haft någon anledning att ta pengar ur deras gemensamma kassa.

Den 20 augusti förra året fick Gu Kailai en villkorlig dödsdom för bland annat mordet på den brittiske affärsmannen Neil Heywood.

Bo Xilai står också anklagad för att ha tagit emot miljonbelopp från miljardären och entreprenören Xu Ming. Han anses ha varit en av Bo Xilais närmaste bundsförvanter under dennes tid som borgmästare i Dalian.

I sitt vittnesmål uppgav Xu Ming att han skänkt motsvarande 21 miljoner kronor avsedda för ett villaköp i södra Frankrike till hustrun Gu Kailai. Xu Ming vittnade även om att han gett finansiellt stöd till sonen Bo Guagua, bland annat i form av en betald resa till Afrika.

Enligt domstolsprotokollet förnekar Bo Xilai att han känt till någonting om vare sig huset i Frankrike eller något finansiellt stöd till sonen.

Bo framträder offentligt för första gången på 17 månader i rättegången som är kulmen på den största politiska skandalen i Kina på årtionden. Han var partichef för kommunisterna i Chongqing och stadens starke man när skandalerna kring honom detonerade under 2012.

Utländska nyhetsorganisationer har nekats tillträde till rättssalen och får i stället förlita sig på de domstolsprotokoll som offentliggörs vart eftersom på den kinesiska mikrobloggen Weibo.

Det här är en noggrant konstruerad politisk teater, säger Nicholas Bequelin, Asienkunnig vid organisationen Human Rights Watch, till Reuters. Ingen i Kina tror på allvar att Bo får en rättvis rättegång.

AFP skriver att Bo Xilai magrat och såg fundersam ut. Bo, som tidigare varit känd som en mycket elegant man, bar nu en enkel vit skjorta utan slips.

Mer läsning

Annons