Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bo R Holmberg får Birger Norman-priset – "Jag är hedrad"

Författaren Bo R Holmberg tilldelas årets Birger Norman-pris.
– Jag är glad, stolt och hedrad, säger han.

Birger Norman-priset delas ut varje år till en person som verkat i Birger Normans anda. Juryn, som utgörs av Birger Norman-sällskapets styrelse, skriver i sin motivering:

"I Birger Normans anda har Bo R Holmberg skildrat viktiga delar av Ångermanlands historia i ett flertal böcker som vänder sig till läsare i alla åldrar. Bo R Holmberg är en skildrare av rang av Ångermanland. Han har förblivit landskapet trogen under hela sin författargärning.

Bo R Holmberg har också berättat i flera böcker om Ådalens mest dramatiska historiska händelser, med stor integritet och konsekvent lojalitet mot arbetarrörelsen, dess människor och ideal. Bo R Holmberg tilldelas Birger Norman-priset för sitt författarskap i Birger Normans anda."

– Det kom verkligen som en positiv överraskning när de ringde i dag (läs: fredag) och berättade. Det känns väldigt fint förstås, verkligen hedrande.

Priset delas ut den 30 juli – en dag då Bo R Holmberg oftast är fullt upptagen med årets sommarteater.

– Jag har flera gånger blivit ombedd att vara med som talare, men jag har aldrig kunnat eftersom vi spelar teater. Men i år har vi faktiskt ingen föreställning just den dagen så det var ju som en tanke!

Tidigare pristagare är Martin Westerholm 2011, Ralph Nordlander 2012, Vibeke Olsson 2013, Göran Greider 2014 och Ulrika Bodén 2015.

* * *

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

Krönikor av Katarina Östholm:

Dödsstöten för landsbygden – om det brutna kontraktet mellan stad och land

Den odemokratiska staden – om den urbana diktaturen och byn som fostrade en statsminister