Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bo Kramsjö berättade om den snabba utvecklingen i Bangladesh

Bangladesh är inte längre ett av de fattigaste länderna på jorden utan ett land med den snabbast växande ekonomin i denna del av Asien just nu.
Det överraskande budskapet förmedlade Bo Kramsjö, Stöndar, Undrom, när han medverkade på FN-föreningens årsmöte i NBV-lokalen i Örnsköldsvik.

Staten Bangladesh utropade sig som självständig nation 1971 efter brittiskt och indiskt styre i århundraden. Bo Kramsjö besökte landet första gången 1972. Han reste då med allt han hade i ryggsäcken och levde så billigt som möjligt i Indien och Bangladesh.

– Jag gjorde vapenfri värnpliktstjänst på Sandö och 1976 fick jag möjlighet att resa till Bangladesh igen och då som utsänd av biståndsorganisationen Svalan. Min uppgift var att medverka till utveckling på landsbygden och då lärde jag mig språket som heter bangla. Det var enda sättet att kommunicera med människorna.

Bo Kramsjö har sedan arbetat i Bangladesh både 1984-1986 och 1994-1997 och skrivit två böcker om landet.

Tre stora floder rinner genom Bangladesh. Floder som skapat oerhört bördiga deltan. Det har medfört snabb folkökning från 75 miljoner vid självständigheten 1971 till dagens cirka 170 miljoner på en yta som motsvarar Götaland.

– Men nu har folkökningen stannat av, säger Bo Kramsjö. Människorna har fått det bättre och ingen religion har motverkat familjeplanering. 85 procent är muslimer och 10 procent hinduer och resten är kristna eller andra mindre grupperingar.

Den största näringsgrenen i landet är konfektionsindustrin. Framförallt kvinnorna sitter och syr för 1 000 kronor i månaden 55 timmar i veckan för HM med flera medan Stefan Persson tjänar tio miljoner per dag.

– Men det är ändå ett väldigt lyft för dessa kvinnor att ha ett arbete att gå till. Och lönerna är på väg uppåt både inom industrin och lantbruket.

Ett stort problem är att två tredjedelar av landet ligger strax över havets yta. Om havsytan stiger så mycket som en till två meter enligt forskarnas scenarier kommer enorma mängder med klimatflyktingar tvingas söka sig till andra trakter. Andra trakter som inte finns i denna del av världen. Redan nu tränger havsvattnet längre och längre upp i floderna och förstör möjligheterna till bevattning.

Stellan Bäcklund omvaldes till ordförande för ytterligare ett år.

Torbjörn Lindgren avgick för flera år sedan efter en lång period i styrelsen. Han har därefter fortsatt som webbredaktör och är alltjämt mycket viktig för FN-föreningen.

Sven Lindblom

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel