Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blomsterrånaren fick två år

I vintras rånade han en blomsterhandel i Älandsbro och en i Bollstabruk. Nu har 21-åringen från Härnösand dömts till två års fängelse.

Det var i februari som den unge Härnösandsbon åkte på rånarturné. Först ut att drabbas var Sagas blomsterverkstad i Älandsbro, där 21-åringen hotade butiksföreståndaren med pistol och tvingade henne att ge honom 2 500 kronor.

Sen gick färden vidare till Bollstabruk och butiken Blomsterkorgen. Även här tvingade han till sig 2 500 kronor genom att hota butiksinnehavaren med pistol.

Han anhölls senare samma dag, misstänkt för väpnat rån, men efter att polisen undersökt den pistol mannen använt vid rånen, visade det sig att "pistolen" var en attrapp och brottsrubriceringen ändrades till att gälla rån av normalgraden. 21-åringen släpptes två dagar senare i väntan på rättegång.

Enligt 21-åringen själv var rånen en stundens ingivelse, orsakad av en skuld på 5 000 kronor som han måste betala.

Domen för den unge rånaren blev två års fängelse och han skall dessutom betala skadestånd till de båda drabbade butiksföreståndarna.

Butiksföreståndaren för Sagas blomsterverkstad, Britt-Marie Selldén, är lättad efter domen.

- Det är skönt att det äntligen är klart så att man inte behöver hålla på med det här längre, säger hon.

Både Britt-Marie Selldén och hennes kollega i Bollstabruk får 10 000 kronor för kränkning, samt ersättning för den personal de tvingats hyra in, när de själva inte förmådde jobba efter rånet.

- Pengarna är inte så viktiga för mig, det är ju sådana små summor. Men jag tycker att det är tragiskt, en ung kille som ställer till det för sig så här. Han hade väl kunnat sälja bilen om han behövde pengar, säger hon.


ANNA WIKNER
070-650 77 02