Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blodprov avslöjar om din hund har genetisk sjukdom

Helena Näsholm märkte att hennes springer spaniel tappade päls och inte orkade lika mycket som förut.
Den hade drabbats av sköldkörtelsjukdom, som är vanlig hos både hund och människa men svårare att upptäcka på hunden.
Efter 15 års forskning kommer nu ett genombrott.

Sköldkörtelsjukdom är lika vanlig hos hunden som hos människan men många mattar och hussar går ovetandes om att deras fyrbenta vän har den.

Helena Näsholm, Kramfors, märkte att något inte var som det skulle med springer spanieln Ammi. Blodprover visade till sist att det var sköldkörtelsjukdom hon drabbats av.

– Symtomen trötthet och håravfall är allmänna och passar in på många andra åkommor och sjukdomar. Utredningen som måste till är varken enkel eller lättolkad. Den kräver ett antal olika blodprover som tillsammans påvisar eller utesluter sjukdomen, säger Åke Hedhammar, veterinär och professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Ammi fick medicinering, med samma typ av hormonpreparat som människor med samma sjukdom får, och snart var hon lika pigg som vanligt igen.

– Hon blev snabbt en helt annan hund när hon fått sin medicin. Med den levde hon ett helt bra liv i 13 år, säger Helena Näsholm.

Riktigt hur utbredd sjukdomen är eller om den ökar kan Åke Hedhammar inte uttala sig om.

– Det kan vi inte avgöra i dag. Det är en komplex sjukdom. Men samarbetet med engelska och norska forskare har gett ett tillräckligt stort material, för att komma fram till vilka gener som på olika sätt påverkar risken för att få den. Genmutationer styr processen i kroppen och när gener förändras utvecklas störningar, som kan ge den här sjukdomen.

Vilka gener det är fråga om har påvisats i en studie, som ingår i ett avhandlingsarbete om sköldkörtelrubbning hos både hundar och människor. Bakom den står Matteo Bianci, doktorand vid Uppsala universitet. Resultaten kommer att redovisas vid en stor forskningskonferens i höst.

– Vi har påvisat gener som påverkar utvecklingen av en rubbning, vilket underlättar upptäckten av nya fall, säger Åke Hedhammari.

Han avråder från avel på hundar som diagnostiserats.

– Definitivt, eftersom sjukdomen i stor utsträckning är genetiskt betingad.

Högriskraser för sjukdomen är bland andra riesenschnauzer, hovawart, setter och rhodesian ridgeback, enligt Hedhammar.

Den medicinska behandlingen är livslång och återkommande blodprovskontroller krävs för att hålla rätt dosering. Med rätt diagnos och behandling blir hunden som "pånyttfödd".