Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blodigt bombdåd i Kabul

Annons

Minst åtta personer, både civila och säkerhetspersonal, dödades i morse i ett självmordsattentat nära ett hotell i Afghanistans huvudstad Kabul.

Dådet inträffade samtidigt som landets president Hamid Karzai skulle delta i en antikorruptionskonferens, rapporterar Reuters.

Bomben exploderade nära hotellet Hital, ett välbevakat och befäst hotell i norra delen av staden. Hotellet skadades, men inte lika allvarligt som andra hus i området. Fönster på hotellet har blåsts ut och delar av ett tak har rasat samman.

En explosion inträffade i Wazir Akbar Khan, nära ett pensionat för utlänningar och även nära till min förre vicepresidents hus. Två av hans livvakter har blivit martyrer, säger president Karzai enligt AFP.

Fyra av de döda var kvinnor, enligt inrikesdepartementets talesman.

Den förre vicepresidenten Ahmed Zia Massoud är bror till den mördade förre gerillaledaren Ahmed Shah Massoud. Enligt polisuppgifter till Reuters kan Massoud - som avgick som vicepresident i och med årets val - ha varit måltavla för attacken.

Det var en självmordsbomb. Folk har dödats och skadats, såväl civila som säkerhetspersonal, säger Zamarai Bashary, talesman för inrikesdepartementet.

I stadsdelen Wazir Akbar Khan bor flera högt uppsatta politiker och tjänstemän. Området är också säte för flera internationella organisationer och ambassader.

Den svenska ambassaden är belägen cirka 400 meter från där bomben exploderade.

Hela huset skakade när explosionen inträffade klockan tio över tio, berättar biståndshandläggaren Kim Sundtröm för TT:s medarbetare i Kabul.

Byggnaden skadades inte.

Däremot skadades Norges ambassad - cirka 100 meter från explosionsplatsen - kraftigt, enligt tidningen Bergens Tidende.

Fönster och dörrar har blåsts ut, men ingen i vår personal är skadad, tack och lov, säger ambassadör Kåre R Aas på tidningens webbplats bt.no.