Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blod på hagelgevär bevis i mordmål

Annons

I dag inleddes rättegången mot den 55-årige man som misstänks ha mördat en jämnårig kvinna och hennes 58-årige make på Öland.

Polisutredaren vittnar om blod från den åtalade på mordvapnet.

Paret hittades i december 2012 i sitt utbrunna garage.

Salen i Kalmar tingsrätt är fullsatt av journalister och personer från norra Öland.

Ja, det är många från norra Öland här och precis som vid minnesstunden känner jag ett stort stöd och värme av det, säger den döde mannens mor till TT under en paus i förhandlingarna.

Visst är det väldigt jobbigt att se mannen som misstänks ha mördat hennes son, men det är samtidigt bra att det äntligen är rättegång, tycker hon.

Den misstänkte mannen sitter under förhandlingarna mycket stilla, och han har en låda pappersservetter bredvid sig i rättssalen.

Jo, jag såg att han grät, säger den döde mannens mor och berättar att hon förgäves försökte möta hans blick i rättssalen.

Kammaråklagare Thomas Hagman gick igenom familjeförhållanden och visade hur den mordåtalade 55-åringen och den döda mannen och kvinnan och deras familjer växt upp i samma område på norra Öland och känt varandra sedan unga år.

Enligt åklagaren har den åtalade skjutit ihjäl kvinnan, misshandlat mannen svårt, slagit ihjäl parets hund och sedan satt eld på garaget. Motivet ska ha varit att komma över pengar. 55-åringen nekar till brott.

Polisen vet inte om den åtalade kan ha kommit över några pengar från paret.

Vi kan inte heller med säkerhet veta om de hade något av värde i skåpet, säger Ulf Martinsson, polisens spaningsledare som jobbat med utredningen sedan dagen då paret hittades döda i december.

Den starkaste delen i bevisningen är att den misstänktes blod finns på hagelgeväret som kvinnan sköts till döds med, anser han.

Vittnesmål saknas men åklagaren argumenterar för att paret mördades någon gång mellan 17.30 och 18.30 den 13 december 2012. Han stödjer sig bland annat på en öländsk pannkaka, en lufsa, som hittades lätt gräddad i ugnen hemma hos paret dagen efter morden.

Den främsta ledtråden är den här lufsan. Dagen efter fann man att spisen var avstängd och att kvinnan höll på att förbereda kvällens måltid och har blivit avbruten, säger Thomas Hagman.

Mer läsning

Annons