Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blivande ingenjörer lockas till Ådalen: "Ett klart intressant alternativ"

De spås en lysande framtid när det blir dags för yrkeslivet.
Men hur många kan tänka sig att flytta norrut till Västernorrland?
– Ett klart intressant alternativ, eftersom jag är intresserade av natur och friluftsliv, säger blivande civilingenjören Henrik Sundqvist från Hedemora.

Tillsammans med klasskompisarna från entreprenörsskolan vid Uppsala Universitet är han på besök hos industriföretag både i Härnösand och Kramfors. De ska träffa vd:ar och intressanta arbetsplatser. Kanske någon av dem nappar på ett jobberbjudande.

– De behöver inte bekymra sig för framtiden när det gäller jobb, säger läraren Göran Lundström. Men finns det några lediga lägenheter för dem häruppe, den frågan är jätteviktig för studenterna.

Det är Höga Kusten Industrigrupp som har inlett ett samarbete för att rekrytera ingenjörer. Teknik – och industriföretag i regionen skriker efter ingenjörer.

Studenterna får en heldag med besök på industriföretagen i Ådalen. Värdar är Logosol i Härnösand och Kramforsföretagen Bearbetningscenter och Elpress.

– Grundtanken är att studenterna ska få personlig kontakt med chefer i företagen och en inblick i den tysta kunskap om arbetslivet som de har, berättar Mia Wester, projektledare.

Försörjningen av personal är viktig för företagens överlevnad.

– Vi söker hela tiden ny kompetens. Genom samverkan kan vi företag göra det mer attraktivt att ta sitt första jobb på ett av våra industriföretag, säger Malte Frisk, vd på Logosol i Härnösand och ordförande i Höga Kustens Industrigrupp.

Diskussionen om bostäder har aktualiserats på senare tid. Bristen på dem är så stor att det kan försvara en jobbetablering, i stället väljer man jobb utomlands.

En av studenterna har kopplig till området, Alona Nyberg från Kramfors. Hon går sista året på det femåriga ingenjörsprogrammet och är mitt uppe i sitt examinationsarbete.

– Jag har inga direkta planer i dag att komma hem igen, det är så få jobb att söka. Med vem vet hur det blir, säger hon.

Klasskompisen Henrik Sundqvist ser möjligheterna.

– Jag är skogsmulle och det kommer att påverka dit jag flyttar. Här finns det ju mycket av den varan, säger han.

Entreprenörsskolan är en ettårig avslutande utbildning för studenter som läser ett tekniskt eller naturvetenskapligt program på masternivå.

Höga Kusten Industrigrupp driver ett projekt som ska ge verktyg för hur företag i regionen kan samverka för att hitta teknisk kompetens.

Projektet finansieras av Landstinget Västernorrland, av de medverkande företagen, Arbetsförmedlingen och näringslivskontoren i Härnösand, Kramfors och Sollefteå.