Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blir det äntligen stopp på anonyma partibidrag nu?

Efter att en eventuell reglering av den svenska partifinansieringen varit en pågående politisk kamp i decennier och frånvaron av förbud mot anonyma partibidrag kritiserats internationellt – tas ett viktigt steg i april.

Annons

Från och med 1 april riskerar nämligen politiska partier som deltar i val till riksdag eller Europaparlament att bli av med sitt offentliga partistöd om de fortsätter att ta emot anonyma partibidrag som överstiger 22 000 kronor.

Får ett parti en anonym insättning på sitt konto måste de, enligt dessa nya regler, överlämna pengarna till Allmänna arvsfonden!

Alla riksdagspartier – minus stora anonyma partistödsmottagarna Sverigedemokraterna – har ställt sig bakom förslagen i en rödgrön motion som går flera steg längre än den tandlösa proposition som regeringen nyligen lade. Och det genom att angripa anonyma bidrag från ett nytt håll.

Regeringens proposition omfattade förslaget att alla partier ska redovisa alla bidrag över 22200 kronor med namn på givaren, men hade inget förslag på hur anonyma bidrag skulle hanteras.

Kunde inte partiet som fått pengarna ta reda på vem som skickat dem, skulle de ändå få behålla dem tyckte regeringen. Vilket väl förtar hela poängen med regleringen…

Transparens i systemet är absolut nödvändigt för partiernas trovärdighet. Vem eller vilka ligger bakom stora pengagåvorna – och vad förväntar de sig i gentjänst? Väljarna måste få en rimlig chans att bedöma partiernas intresse att företräda dem.

Men att införa ett riktigt solitt stopp för anonyma gåvor har föranlett frågor om det möjligen förutsätter grundlagsändring och årslånga utredningar.

Därför är de rödgrönas förslag bättre. Istället för att stoppa anonyma bidrag till partier ser man till att partier som fortsätter att ta emot anonyma bidrag diskvalificerar sig som mottagare av det offentliga partistödet.

Det blir alltså upp till partierna själva att välja vilka pengar som är viktigast - de privata gåvorna eller det offentliga partistödet.