Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blind? I Iowa får du bära vapen

Annons

USA:s vapenmotståndare har drabbats av ett nytt bakslag, av sällan skådat slag.

Blinda personer i delstaten Iowa har beviljats tillstånd att bära skjutvapen offentligt.

När du skjuter med en pistol tar du fram den, siktar och skjuter, och jag tycker inte nödvändigtvis att det krävs syn för det, säger blinde Michael Barber till tidningen Des Moines Register, samtidigt som han undersöker en pistol i en vapenaffär i Altoona.

Invånarna i Iowa har länge kunnat bära vapen privat och sedan ett par år även offentligt. Nu omfattas också blinda av den rätten, eftersom det vore ett lagbrott att neka någon att bära vapen på grund av personens fysiska förmåga, skriver flera amerikanska medier.

Det kanske verkar lite konstigt, men som lagen ser ut kan vi inte neka dem [tillstånd] enbart baserat på den enda saken, säger Jana Abens, talesperson för sheriffkontoret i Polk County, till tidningen.

Beslutet har välkomnats av både polis, synskadade och intresseorganisationer. Men alla är inte fullt lika övertygade och hänvisar till säkerhetsaspekten.

Om du inte ser något annat än en suddig massa framför dig, så ska du nog inte skjuta på någonting, säger Delaware-sheriffen John LeClere.

Mer läsning

Annons