Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blev utsatt för bedrägeriförsök på telefon: ”Fortfarande väldigt vanligt”

En Härnösandsbo blev under måndagen utsatt för ett bedrägeriförsök. Någon ringde upp personen och erbjöd sig att rensa personens dator från virus.

En person i Härnösands kommun blev under måndagen utsatt för ett bedrägeriförsök. Någon ska ha ringt upp Härnösandsbon och på dålig engelska erbjudit sig att rensa Härnösandsbons dator från virus. Härnösandsbon fattade dock misstankar och avböjde erbjudandet, och gjorde sedan en polisanmälan.

– Det här är en form av bedrägeri som fortfarande är väldigt vanligt. Det är ett problem vi haft i några år och tyvärr är det några som går på det fortfarande, säger Peter Johansson, förundersökningsledare på polisens bedrägericenter.

Läs mer: Polisen varnar för Microsoft-bedragare

Enligt honom var det förut vanligt att personen som ringde presenterade sig som att han kom från Microsoft. Om det har skett i detta fall är oklart.

– Det kan hända att de har ändrat sina metoder något.

Läs mer: Fick inkassokrav efter nätköp – polisen varnar: ”Det är en abonnemangsfälla”

Gemensamt för den här typen av bedrägeriförsök är enligt Peter Johansson att man blir uppringd av någon som pratar dålig engelska och erbjuder virusskydd eller att städa bort virus i datorn. I gengäld vill de ha dina kontouppgifter.

– Det är i princip omöjligt att få fast någon misstänkt, i och med att de sitter utomlands och ringer.

■ ■ För mer nyheter om Härnösand, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.

TIPSA! Vet du mer? Kontakta Allehanda.se via telefon: 0611-72006, mms/sms: 72006, e-post: 72006@allehanda.se eller använd Tipsa-tjänsten.