Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blev mordmisstänkt efter älgattack

Annons

Han beskylldes för att ha mördat sin fru, men troligen blev hon i stället dödad av en älg. Maken till den 63-åriga kvinnan i Loftahammar kräver ett högt skadestånd.

Han har varit frihetsberövad och misstänkt för ett brott som aldrig har begåtts, konstaterar den i dag 69-årige mannens advokat, Jonas Granfelt.

Granfelt är mycket kritisk till hur åklagare och polis har skött utredningen sedan den 63-åriga kvinnan hittades med mycket svåra skador vid stranden av en sjö utanför Loftahammar i nordöstra Småland i september 2008. Redan från början låste man fast sig vid teorin att hon mördats av sin make, menar Granfelt.

Det som vi i början betecknade som ett mord kan vi nu konstatera har varit en mycket tragisk olycka, sade polisens förundersökningsledare Cecilia Brick på presskonferensen i Västervik

Hon konstaterade att det varit ett mycket komplicerat fall för utredarna, där nya frågetecken dykt upp under hand. Polisen har hållit hundratals förhör och haft hjälp av Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) och Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofil.

Johan Bruun, chef för tekniska roteln hos polisen i Kalmar län, berättade att han först hade bedömt att platsen där kvinnan hittades var en fyndplats och att hon bragts om livet någon annanstans. Till en början utgick man också från att håren på kvinnans kropp var hundhår.

Vändpunkten kom när vi i januari fick besked från SKL om att det rörde sig om hår från hjortdjur, sade Bruun.

Göran Ericsson, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå, säger att det är ganska vanligt att älgar är aggressiva mot människor och gör utfall, men för att man ska komma till allvarliga skada fordras en serie olyckliga omständigheter. Den här tragiska händelsen betecknar han som extremt ovanlig.

Internationellt sett känner vi inte till något motsvarande fall.