Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Blev jätteuppslukad direkt"

Anton Niederbach har hittat sin sport.
– Jag blev jätteuppslukad direkt.
Han har haft en bra säsong som resulterat i segrar vid stora mountainbiketävlingar.

Sporten träffar 15-årige Anton Niederbach på Varvsberget en solig dag i augusti. Han berättar med stor förtjusning och entusiasm om mountainbike.

– Det är coolt att köra på Åsberget och Varvsberget. Man ser hela staden. Det blir en stor variation av natur och terräng. Jag har sett nästan varenda skog i Ö-vik.

– Det är en stor frihetskänsla. Man utmanar sig själv hela tiden att testa nya gränser.

Han började tävla och träna på riktigt för fyra år sedan.

– Jag och en kompis testade på en CK Örnen träning. Jag körde med min dirtbike som höll i två träningar. Sedan blev det skeva hjul. En sådan typ av cykel håller inte för stigar man cyklar på. Sedan tog jag brorsans cykel, men körde slut på den rätt snabbt också.

Anton Niederbach har ökat träningsdosen i år. Fått hjälp med träningsschema av Mikael Lindnord (kände multisportaren från Ö-vik). Han har bland annat sett till att Anton Niederbach hittat formtoppen till viktiga tävlingar.

– Innan SM körde jag exempelvis tuffa intervaller på testcyklar på Modo Sports Academy.

Det har blivit mer allsidig träning. Han kör även på en vanlig landsvägscykel och det blir en del styrketräning också. Det blir elva, tolv timmar träning i veckan.

– Jag har legat och tryckt ganska många mil på landsvägen. Men det är inte alls lika kul som att fara runt och hoppa och sladda runt i skogen.

Anton Niederbach har skaffat sin första riktiga mountainbike – en avancerad och dyr cykel.

– Den ligger på 65 000 kronor. De flesta som inte är insatta i sporten tycker man är dum i huvudet. Men jag har fått bra hjälp av Jonatan Björnler på Höga Kusten Cykel som har fixat en deal med cykelmärket.

Det krävs stort mod.

– Man måste ha tuffheten för att våga köra på. Om det är massa rötter ska man ha fart för då flyter du över dem.

Har du råkat ut för skador?

– Har skrubbat mig tre gånger i sommar. Man brukar säga att man inte är en riktig cyklist om man inte har brutit nyckelbenet, säger han och ler.

Han tävlar för CK Örnen och i motionsloppen kör han för Modo Sports Academy ibland.

Vilken gren gillar du bäst?

– Jag gillar mest de lite längre loppen. Men det är jättekul med varvloppen också för det blir lite mer intensivt. Sprinten är inte min grej. Jag är lite för seg för det.

Kopplar du av och glömmer allt annat när du är ute och cyklar?

– Ja, det blir så. Om man är stressad för ett prov i skolan och sedan far man ut och tränar i stället, då måste man ha så fokus på det du gör då glömmer du allt annat.

Precis som många andra ungdomar har Anton Niederbach provat en del sporter, gokart, fotboll, ishockey innebandy och skidor. Han håller på med skidor (åker för Hägglunds Ski Team SK) fortfarande.

– Skidor är ett jättebra komplement till mountainbike. Man får en väldigt allsidig träning för hela kroppen. När jag sitter på cykeln under hela sommaren blir det mest ben. Självklart blir det lite överkropp när man kör i skogen. Jag har börjat köra lite på gym, för att få lite stabilare överkropp.

Individuell sport passar Anton Niederbach bättre.

– Då kan jag styra allt själv när jag vill träna och hur jag vill träna. Och vilken nivå vill jag lägga mig på.

Det är inget snack om vad Anton Niederbach vill med sin sport.

– Jag vill vinna VM- och OS-guld. Det är ett tufft mål. Men man måste ha drömmar, för annars får man ingen motivation om man inte har mål.

Han har börjat årskurs nio på Själevadsskolan. Samma tid nästa år hoppas han att han går på cykelgymnasiet i Falun.

– Jag har tänkt söka dit. Det låter väldigt schysst. Där får jag mycket bättre sparring.

Fotnot: I mountainbike (MTB) tävlar man i grenarna crosscountry (XCO), sprint (XCE), downhill (DHI), fourcross (4X) marathon (XCM), stafett (XCR) och de nya grenarna enduro (END) och Trial (TRI).