Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blankt nej för krigslekar

"Krigslekar" får inte ske på Fortifikationsverkets mark.

– De får hitta något annat ställe än Tjärnmyran, säger Bengt Hägg, Fortifikationsverket.

Annons

Tidningen berättade i dagarna om att Berget Event har flyttat sitt stora krigsspel från Härnösand till Sollefteå.

I sommar var tanken att arrangemanget skulle hållas på Tjärnmyran, före detta I21:s övningsfält. Men det motsätter sig markägaren, Fortifikationsverket.

– Det handlar om principer. Försvarsmakten har en tydlig policy mot, ursäkta uttrycket, "krigslekar". De vill inte på något sätt bli förknippade med Berget Events eller liknande verksamhet, säger Bengt Hägg, områdesansvarig, Fortifikationsverket.

Fortifikationsverket är som sagt markägare, med försvaret som huvudarrendator i området. Därtill finns det ännu en arrendator i området – företaget ÅF.

– Ingen från Berget Event har varit i kontakt med oss. Däremot har vi fått en förfrågan från ÅF som rör krisspelet. De ville utöka sitt avtal med oss för att möjliggöra för Berget Event. Vårt svar till ÅF kan inte missförstås. Det blev ett blankt nej då vi respekterar försvarets principer, säger Hägg.

Men ett antal missförstånd verkar ha uppstått:

Enligt Ulf Hansson, sektionschef på teknikföretaget ÅF Sollefteå, förs det "diskussioner" kring krigsspel i Sollefteå i sommar.

– Vi är i en förhandlingsfas om att utöka vårt avtal, säger Hansson.

Även Sollefteå kommun har varit inblandade i diskussioner som rör krigsspelet. Så sent som i går satt näringslivssamordnare Jan Röhlander i möte kring evenemanget. Men vad som sades då vill han inte berätta för tidningens läsare. Det blir locket på.

– Jag har inga kommentarer, säger Röhlander.

Berget Events menar å sin sida att markfrågan redan är löst inför sommarens arrangemang.

– Vi har avtal med ÅF och dessa har i sin tur avtal med fortifikationsverket om att nyttja marken, säger David Lauritz, pressansvarig, i ett utskick.

Oavsett Tjärnmyran eller ej så kommer dock evenemanget att bli av i sommar, menar Lauritz. Men att om Fortifikationsverkets linje gäller så finns "en plan B" – krigsspelet byter stad - igen.