Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blanda inte bort begreppen – för vindkraft och kärnkraft i Sverige gäller svenska förhållanden

Annons

Replik på Är det verkligen missuppfattningar om vindkraften? publicerad 20 september.

Frågan gäller, trodde jag, kostnader för ny vindkraft respektive kärnkraft i Sverige. Jag utgick från detta eftersom den ursprungliga artikeln gäller vilket elpris vi får i framtiden i Sverige. 

I Sverige är det tillåtet att bygga ny kärnkraft och tillåtet att bygga ny vindkraft. Vattenfall har haft planer på ny kärnkraft, men kom fram till att detta inte är intressant. Vindkraft byggs däremot, och de senaste investeringsbesluten har till mycket liten del förlitat sig på en extra inkomst från certifikatsystemet. 

De uppskattningar som gjorts, för Sverige, om vad ny vindkraft respektive kärnkraft kostar (utan subventioner, skatter eller avgifter) är framförallt:

► "El från nya och framtida anläggningar 2014, Elforsk rapport 14:40” (6% ränta): Vindkraft-land: 51 öre/kWh, Kärnkraft: 54 öre/kWh

► ”Promemoria om kostnaderna för nya elproduktionsanläggningar i Sverige – Underlag till Energikommissionen - 2016”: (6% ränta) Vindkraft-land: 51 öre/kWh, Kärnkraft: 54 öre/kWh (med kommentaren: ”Om man i stället justerar investeringskostnaden för kärnkraft till den för pågående och byggklara projekten i EU ökar kostnaden från 54 öre per kWh till 63 öre per kWh.”)

Per Fahlén hänvisar bland annat till lägre kostnad för kärnkraft i Asien, men i så fall ska det ju jämföras med vad vindkraft kostar i Asien, och för Sverige är det ju kostnader i Sverige som är intressant. Och för Sverige tyder uppskattningar enligt ovan att ny vindkraft har lägre kostnad än ny kärnkraft.

Lennart Söder

Professor i Elkraftsystem, KTH

Läs också:  Är det verkligen missuppfattningar om vindkraften?o

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons