Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han ska skapa lugn i city – här är din nya kommunpolis

Här är polisen som skall bli den nya bryggan mellan polisen och civilsamhället. Uppdrag: Skapa trygget. "Det handlar om att lyssna på allmänheten och sedan göra verkstad av det", säger Andreas Dahlbom.

Annons

Läs mer: Samarbete ska lägga grunden för ökad trygghet och minskad brottslighet

Andreas Dahlbom är ny kommunpolis för Härnösand, Kramfors och Sollefteå. Hans huvuduppgift är att komma närmare medborgarna och skapa trygghet i city.

Andreas är en av tre nya kommunpoliser i Västernorrland. Hans område sträcker sig från Sollefteå i norr till Härnösand i söder. Tjänsten innebär en ny funktion i den polisorganisation som successivt håller på att sjösättas.

Vi kommer närmare medborgarna, det är jag som ska vara ingången till polisen. Styrmodellen bygger på de problem som Härnösandsborna anser finns, säger Andreas.

Uppdraget är att knyta kontakter och relationer med civilsamhället. Och utifrån det utarbeta, så kallade, medborgarlöften. Härnösand har redan lovats mer synliga poliser i city, fler hastighetskontroller utanför tätorten och trygghetsvandringar, bland annat.

Medborgarlöften kommer även att ges i Kramfors och Sollefteå.

I kommunpolisens huvuduppdrag ingår att driva Polismyndighetens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i samverkan med kommunen och övriga samhället.

Det finns de som är skeptiska, men Andreas Dahlbom har en starkt övertygelse att det går.

– Det ska bli mer tydligt med medborgarlöften och att vi bjuder in till dialoger ute i kommunen. För närpolisreformen blev det ju platt fall, men när det gäller satsningen på kommunpoliser finns en större uthållighet. Det gäller att skynda långsamt.

Läs även: Polisen Kjerstin står stadigt – trots ny organisation och krympande resurser

För Andreas handlar jobbet till stor del om samarbete, inte minst med kommunen, men även med lokala organisationer – och med fokus på att fånga upp oro och problem. Och därefter sätta in åtgärder.

– Det finns ju problem, typ bruket av narkotika – och genom samverkan och att lyssna mer på medborgarna kan brottsbekämpningen bli bättre.

Runt 600 Härnösandsbor har fått chansen att tycka till om hur de upplever sin vardagsmiljö. Två saker som sticker ut är att man utanför tätorten är mer rädda för inbrott och tycker att höga hastigheter är ett stort problem.

Vi har mycket på gång. När det gäller villainbrotten måste vi bygga upp mer grannsamverkan – det är bra med fler ögon och öron.

Andreas Dahlbom nämner även, som exempel, när människor känner sig otrygga, antingen det kan vara vid Härnösand Central eller på någon mindre ort utanför centrum.

– Då måste vi då agera och jobba med det, typ bygga bort problem eller att polisen ökar sin synlighet just där. Medborgarna måste känna att vi kommer närmare. Vi ska vara där mer regelbundet, säger han.

Läs mer: Fyrpunktslistan – så här ska Härnösand bli en tryggare stad

Andreas Dahlbom är ny kommunpolis i Härnösand.

Mer läsning

Annons