Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trippelmördaren från Härnösand nekas frigång – rätten går emot chefsläkarens bedömning

Trots att chefsöverläkaren vid Rättspsykiatriska regionkliniken anser att Ragnar Nilsson ska få frigång så avslår förvaltningsrätten ansökan.

Annons

I maj 2010 mördade Ragnar Nilsson sina småsyskon och slog ihjäl sin tidigare styvpappa med en yxa i Härnösand. Han dömdes därefter för trippelmordet, och vårdas sedan dess vid Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall.

Läs också: Ragnar Nilsson dömdes för trippelmordet

Han har för en tid sedan ansökt om tillstånd för vistelse utanför vårdavdelningen, men inom sjukvårdsinrättningen, så kallad frigång.

Chefsöverläkaren vid rättspsykiatriska kliniken menar i sin ansökan att Ragnar Nilssons allvarliga psykiska störning kommer kvarstå, men att den medicinering han får gör att han fungerar bättre och att det underlättar hans vardag. Läkaren menar också i ansökan att Nilsson under en lång tid varit i god fas, och att han själv upplever att det fungerar bra på den nya vårdavdelningen som han nyligen flyttat till.

Läs också: Trippelmördare fortfarande kvar i rättspsykiatrisk vård

Men Förvaltningsrätten avslår ansökan efter att deras egen sakkunnige läkare avstyrkt den. Man menar också att förändringen som avdelningsbytet inneburit, och den allvarliga brottsligheten som Ragnar Nilsson gjort sig skyldig till är bidragande till beslutet.

Mer läsning

Annons