Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt straff för en av de råndömda

Hovrätten för nedre Norrland sänkte straffet för en av de inblandade då en kvinna i Härnösand rånades på Mellanholmen i Härnösand när hon var på väg hem från arbetet.

Annons

Ångermanlands tingsrätt dömde både en 26-årig man och 22-årig kvinna för rånet. Men hovrätten anser att det inte går att styrka att mannens medverkan i själva rånet var planerat.

Det var i mitten av september som rånet inträffade. Härnösandskvinnan var på väg hem och hade bilen parkerad på Mellanholmen. När hon gick över bron till Mellanholmen såg hon mannen och kvinnan. Sedan misshandlade kvinnan henne och tog då bland annat smycken. Härnösandskvinnan blev även av med sin mobiltelefon.

Tingsrätten ansåg att de utfört rånet i samförstånd. Men i den frågan är hovrätten av en annan åsikt. När det gäller händelseförloppet har de båda rätterna samma åsikt. Däremot anser hovrätten att det finns faktorer som talar emot att det var ett planerat rån från deras sida och att mannen snarare blev indragen sedan den 22-åriga kvinnan hoppat Härnösandskvinnan.

I de övriga åtalspunkterna, flera narkotikabrott och brott mot knivlagen, finns det inga skillnader i tingsrättens och hovrättens bedömningar.

Den 22-åriga kvinnans straff på ett och två månader i fängelse kvarstår i hovrättens dom. Detsamma gäller skadeståndet på drygt 12 000 kronor till Härnösandskvinnan och att de slag som gjorts inte lämnas tillbaka.

För den 26-årige mannen blir det en straffsänkning med fem månader. Hovrättens dom innebär att fängelsestraffet blir tio månader och att den tidigare villkorliga frigivningen på cirka två månader ska tillbringas i fängelse. Även för honom ändras inte besluten om skadestånd och beslag.

Bägge två ska också stanna kvar i häkte till dess de placeras i de fängelser där straffen ska avtjänas.

Mer läsning

Annons