Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ramselebon som misstänks för mordförsök ångerfull i tingsrätten – bad offret om ursäkt

Artikel 1 av 1
Mordförsök i Ramsele
Visa alla artiklar

Den 26-årige Ramselebo som misstänks för mordförsök var ångerfull när rättegången på fredagen inleddes. Han bad inför sittande rätt offret om ursäkt.

Annons

Läs också: 50-åringen överfölls med 50 knivhugg.

– Det var inte meningen, sade 26-åringen och tittade på offret.

Den 50-årige Ramselebo som misshandlats så grovt svarade kort:

– Det var tur att ni inte mulade mig, då hade ni fått sitta längre.

Dag ett av den tre dagar långa rättegången inleddes med att kammaråklagare Catharina Kjelsson lade fram sin sakframställan. Hon vill ha de båda åtalade, en 26-åring och en 28-åring, fällda för försök till mord.

– Det varit ett synnerligen grovt våld, säger hon.

Läs också: Två Ramselbor åtalas för mordförsök.

Under sakframställan visade åklagaren också bilder på offret. Dels bilder som en av gärningsmännen tagit med sin mobiltelefon, men också bilder som sjukhuset tagit. Det var väldigt starka bilder som visade ett vanställt ansikte och skador över hela kroppen.

– Om inte mannen kommit under läkarvård hade han avlidit, säger Kjelsson.

En av de misstänkta gärningsmännen förs ut ur rättsalen av häktespersonal.

Under eftermiddagen hölls förhör med både målsägaren och de båda åtalade. Offret har fortfarande lite svårt att minnas vad som hänt. Under målsägarförhöret i tingsrätten minns han att han blivit skuren i magen. I övrigt har han inga minnen förrän han vaknade upp ett par veckor senare på sjukhus.

Läs också: Polisen utreds efter mordförsöket.

Den yngre av de båda åtalade erkände att han knivskurit 50-åringen samt att han sparkat och slagit honom på kroppen och i huvudet. Han erkände också att han bränt den äldre mannen på ryggen.

– Det var inte meningen att det skulle bli så. Men det blev bara värre och värre, sade han.

26-åringen medger grov missahandel, enligt försvararen Ulf Holst var det en brutal misshandel. Men han menar att det inte fanns någon avsikt att döda. Han ville tvinga 50-åringen att berätta var han hade gömt undan stulna pengar.

Men påverkad av narkotiska preparat och alkohol tappade 26-årngen alla spärrar och tog till ett rejält övervåld.

Åklagaren vill ha båda två fällda för försök till mord. Men 28-åringen medger bara att han slagit 50-åringen två gånger över benen.

– Åklagaren har gjort det lätt för sig som inte tagit reda på hur de agerat individuellt, säger hans försvarare Jonas Vedin.

Under rättegången sade också 26-åringen att det var han som stått för allt våld och att 28-åringen bara letat efter pengarna.

26-åringens försvarare Ulf Holst menar att det faktum att de båda två till slut försökt hjälpa 50-åringen och även ringt ambulansen fast de då måste ha insett vad som skulle hända, talar för att det inte fanns något uppsåt. Därför menar han att hans klient bara kan dömas för grov misshandel.

Åklagaren å sin sida menar att båda visat stor likgiltighet inför konsekvenserna. Efter den grova misshandeln fick mannen ligga i 3,5 timmar i en kall källare. Därefter återvände de för att kolla upp honom. De insåg då att han var illa däran och försökte flytta honom till en lägenhet för att ge lite värme. Men väl i värmen insåg de att ambulans måste tillkallas. I samband med det försökte de också lite hafsigt städa undan blodspåren.

– Ja vi försökte dölja spåren. Man vill ju inte hamna i fängelse, förklarade 26-åringen.

Rättegången fortsätter två dagar nästa vecka, med början den 1 juni och Catharina Kjelsson tror på en fällande dom.

– Bevisläget är väldigt gott. Vi har både erkännanden och teknisk bevisning, säger hon.

Alla artiklar i
Mordförsök i Ramsele