Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnan tog barnen till Chile – erkänner brott

Kvinnan visste att hon begick brott när hon tog sina barn från Örnsköldsvik till Chile. Men hon ansåg sig inte ha något val.

Annons

På tisdagsförmiddagen häktades kvinnan efter förhandling i Härnösand. Senast den 31 maj ska kammaråklagare Christina Edlund Nilsson väcka åtal mot kvinnan.

– Min klient har erkänt brott och medgett häktningen, däremot har vi inte bemött rubriceringen, säger advokat Jonas Vedin, som försvarar kvinnan.

Åklagare Christina Edlund Nilsson säger att det rör sig om egenmäktighet med barn, grovt brott, men på den punkten lär Edlund Nilsson inte få medhåll.

LÄS OCKSÅ: Ung Ö-vikskvinna omhäktas – misstänks ha flytt till Chile med två barn

– Vid tillfället för brottet fanns det något som hette beaktansvärda skäl. Min klient visste att hon begick brott, men vidtog åtgärden av just baktansvärda skäl, säger advokat Vedin.

Kvinnan hade tillsammans med en man gemensam vårdnad om två minderåriga barn när hon tog med sig dem till Chile 2014.

Jonas Vedin, advokat, försvarar kvinnan som riskerar ett kännbart fängelsestraff.

Hon har uppgett att hon fruktade för sina barns hälsa – och att hon hade sökt hjälp, men inte fått tillräckligt av den varan. Därför fann hon inte annan utväg än att ta dem med sig till Sydamerika.

Inte länge efter det att kvinnan hade tagit barnen till Chile, häktades hon i sin utevaro.

– Hon har hela tiden varit medveten om att hon tagit lagen i egna händer på ett sätt som inte är tillåtet, säger advokat Vedin.

Den rättsliga process som inleddes när kvinnan tog barnen till Chile kom så småningom fram till att barnen skulle till Sverige. Vid överlämnandet var kvinnans ex-man själv med om att hämta barnen i Chiles huvudstad Santiago.

Han hade då inte kunnat träffa barnen på cirka två år.

När barnen hade lämnat Chile bestämde sig kvinnan för att komma efter till Sverige. När hon förra veckan kom till Spanien greps hon, och hon fördes i fredags till förvar i Sollentuna.

Kvinnan riskerar ett kännbart fängelsestraff för sin brottsliga gärning.

Mer läsning

Annons