Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag fortsätter mordförsöksrättegången

I dag, onsdag, fortsätter den uppmärksammade rättegången efter mordförsöket i Ramsele natten mot den 21 mars. Två Ramselebor, 26 och 28 år gamla, står åtalade för att ha misshandlat en 50-åring väldigt grovt, så grovt att han höll på att mista livet.

Annons

Kammaråklagare Catharina Kjelsson menar att de båda agerat tillsammans och i samförstånd och visat synnerligen l ikgiltighet inför konsekvenserna av det grova våldet . Därför vill hon att båda ska fällas för mordförsök.

När rättegången inleddes i fredags nekade de båda åtalade till mordförsök. Den yngre av de båda erkände dock grov misshandel.

- Det går inte att komma undan att det var en brutal misshandel, sade hans försvarare Ulf Holst.

Men försvaret menar att det inte funnits något uppsåt att döda och att man till slut, förvisso efter flera timmar, ringt ambulans när man sett att det var fara för den misshandlades liv.

Den äldre av de båda medger delvis inblandning i misshandeln. Han erkänner att han slagit offret med en kedja över benen ett par gånger. Men i övrigt uppger han att han inte deltagit i någon misshandel.

- Jag tycker att åklagaren gjort det lätt för sig som inte individualiserat hur våldet utövats, säger 28-åringens försvarare, Jonas Wedin

26-åringen uppgav också inför rätten att det var han som stått för merparten av misshandeln, sparkarna, slagen, knivhuggen, knivskärningen och eldandet på 50-åringens rygg.

I dag kommer ett flertal vittnen att höras. Vittnen som på olika sätt kan berätta vad som hände under den här natten.

Tanken är att mordförsöksrättegången ska avslutas i dag.

Däremot blir det en ny rättegång i ett annat ärende för de båda Ramseleborna redan på torsdag. 26-åringen har i ett annat ärende åtalats för skadegörelse, hemfridsbrott, olaga hot och misshandel. Det hände den den 13 mars, veckan före mordförsöket. 26-åringen blev upprörd efter att ha fått en tillrättavisning att vara tystare i ett trapphus.

Han återvände med en kvast och slog sig in i en lägenhet där en livrädd lägenhetsinnehavare väntade. Därefter hotade han att döda lägenhetsinnehavaren och slog honom sedan upprepade gånger i huvudet med kvastskaftet.

Den 28-årige mannen åtalas för att ha misshandlat en äldre närstående. 28-åringen ska ha skallat den närstående och även slagit honom i huvudet med knuten näve. I samband med misshandeln gjorde sig 28-åringen även skyldig till skadegörelse.

Läs också: 26-åringen bad offret om ursäkt.

Läs också: Polisen agerande före mordförsöket internutreds.

Mer läsning

Annons